Nemačka traži službenike za proterivanje stranaca

Nekoliko stotina službenika hitno je potrebno nemačkim državnim službama za organizaciju i sprovođenje proterivanja stranaca bez prava boravka u Nemačkoj, a čiji bi broj tokom ove godine mogao porasti na gotovo pola miliona, piše nedeljnik „Špigl“.

U dopisu ministarstva unutrašnjih poslova državnim kancelarijama u pokrajinama stoji da je potrebno oko 420 državnih službenika koji bi bili angažovani na 15 meseci, kako bi došlo do primetnih pomaka u sektoru povratka stranaca. Broj osoba koje nemaju pravo boravka u Nemačkoj bi ove godine mogao da se poveća na gotovo pola miliona, zbog čega se državni službenici pozivaju da se dobrovoljno presele sa sadašnjih radnih mesta na poslove pripreme i sprovođenja proterivanja, a prethodno radno iskustvo u kancelarijama za strance nije potrebno.

Kako se dalje navodi, proterivanje osoba kojima je odbijen azil u Nemačkoj postao je prioritet u izbornoj godini. međutim, u mnogo slučajeva se pokazalo da je teško sprovesti deportaciju, jer su zemlje porekla odbijale da prime svoje građane. Druga poteškoća tiče se nemogućnosti utvrđivanja identiteta stranaca zbog nedostatka ličnih dokumenata.

U cilju lakšeg proterivanja, dogovor o povratku njihovih građana već je postignut sa nekoliko zemalja, između ostalih sa Avganistanom i zemljama Magreba.

Prilikom susreta s kancelarkom Angelom Merkel u februaru, premijeri nemačkih saveznih pokrajina obavezali su se da povećaju broj deportacija osoba za koje ne postoji pravna osnova ostanka u Nemačkoj, bilo zbog odbijenog azila ili iz nekog drugog razloga. Merkelova je tom prilikom obećala pokrajinama podršku državnih službi u ljudstvu i sredstvima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор