Nemačka deportovala u Prištinu i Tiranu 90 azilanata

made-in-germany-rs-imigranti02

Odbijanjem zahteva za azil i deportacijom oko 90 azilanata sa Kosova i iz Albanije, Nemačka je započela najavljen proces vraćanja podnosilaca azila iz “sigurnih zemalja”.

Nemačka je nedavno Kosovo, Albaniju i Crnu Goru stavila na spisak “sigurnih zemalja”, što znači da iz njih više neće primati izbeglice koje u ovoj zemlji traže azil.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ranije je najavila da će tražioci azila iz Srbije, Albanije i sa Kosova biti vraćani, jer se ne radi o zemljama u kojima je ratno stanje. Ona je istakla da u Nemačku stiže mnogo ljudi iz “bezbednih” balkanskih zemalja i objasnila da će oni morati brzo da se vrate kući ukoliko nemaju osnova za azil.

– Osnovno pravo na azil za ljude izložene političkom progonu ne poznaje gornju granicu, a to se, takođe, odnosi na izbeglice koje kod nas stižu bežeći od pakla građanskog rata – rekla je Merkelova, a prenosi agencija „Tanjug“.

Predsednik nemačke Savezne kancelarije za migracije i izbeglice (BAMF), Manfred Šmit, izjavio je tim povodom da će Nemačka proterati 94.000 tražilaca azila sa Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u ovu zemlju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор