Azilanata je u Nemačkoj više za 125%

made-in-germany-rs-imigranti02

U prvih sedam meseci ove godine broj prijava za azil u Nemačkoj više se nego udvostručio u odnosu na isti period 2014. godine.

Vladini podaci pokazuju da je između januara i jula ove godine azil u Nemačkoj zatražio 218.221 migrant, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja povećanje od 125 procenata. Broj tražilaca azila u Nemačkoj raste iz meseca u mesec, pa ih je u julu bilo za 6 posto više nego u junu.

U poređenju sa drugim zemljama Evropske unije (EU), Nemačka prima najviše onih koji su izbegli od rata i siromaštva iz država kao što su Sirija, Avganistan, Irak i Eritreja. Azil najviše traže građani Sirije, ali ih je dosta i iz balkanskih zemalja, kao što su Albanija i Srbija, prenosi agencija „Rojters“.

Najnoviji statistički podaci objavljeni su dan nakon što se u medijima pojavila vest da će nemačka vlada znatno povećati svoju prognozu povećanja broja tražilaca azila u ovoj godini na rekordnih 750.000.

U Nemačkoj je najviše tražilaca azila zabeleženo 1992. godine, kada ih je bežeći od sukoba nakon raspada Jugoslavije u ovu zemlju stiglo 438.191. Nemački parlament je godinu dana kasnije promenio ustav uvodeći strožije propise o azilu. Posle toga broj tražilaca azila je opadao iz godine u godinu, sve do najnižeg nivoa od 28.000 u 2008. godini, da bi od te godine ponovo počeo da raste.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор