Nemačka proteruje 94.000 azilanata sa Balkana

made-in-germany-rs-imigranti02

Nemačka će deportovati 94.000 azilanata sa Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u zemlju, najavljuje Manfred Šmit, predsednik Savezne kancelarije za migracije i izbeglice (BAMF) u intervjuu za list „Velt“.

Kao razlog za ovakav potez navodi se proglašenje balkanskih zemalja za sigurne od političkog progona, „zbog čega se uglavnom ne radi o tražiocima azila, već o ekonomskim, odnosno socijalnim useljenicima“, prenosi „Večernji list“.

– Uz rešenje o odbijanju azila, skoro svi oni će dobiti i obaveštenje o zabrani ponovnog ulaska i boravka u Nemačkoj. Pozadina ovih mera jeste reforma nemačkog zakona o boravku, po kome je samo strancima dobro integrisanim i onima sa dozvolom boravka, dopušteno da i dalje ostanu u Nemačkoj. S druge strane, onima koji nemaju uslov za boravišnu dozvolu ubrzaće se povratak u domovine. Stranac koji je proteran ili deportovan, neće moći ponovo da uđe u Nemačku pet godina – rekao je Šmit i ocenio da bi tražiteljima azila trebalo ukinuti mesečni džeparac od 143 eura.

Folker Kauder, član Hrišćansko-demokratske partije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, smatra da bi stanovnike Balkana, za koje postoje male šanse da dobiju azil, trebalo brže vraćati u domovinu. Po njegovim rečima, svako ko dođe sa Kosova trebalo bi da bude vraćen u roku od mesec dana, prenosi „Velt“.

Lider Evropske narodne partije (EPP) i član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Manfred Veber izneo je ideju ponovog uvođenja obaveznih viza za građane sa Kosova i Srbije. On je u intervjuu za radio „Dojčland funk“ rekao da je u Nemačkoj zabeležen nagli porast broja kosovskih izbeglica koje traže azil, otkako im je ukidanjem viza olakšano da preko Srbije stignu do granica Evropske unije (EU).

Po podacima nemačkog Ministarstva za migracije, u prvih šest meseci ove godine pristiglo je 29.000 zahteva za azil građana Kosova, u odnosu na 2.000 koliko ih je bilo u istom periodu prošle godine, što govori da se radi o drugoj zemlji po broju doseljenika posle Sirije. Tomas Štrobl, takođe iz CDU, izjavio je za list „Tages špigel“ da Nemačka razmatra smanjenje finansijske podrške tražiocima azila, smatrajući je za podsticaj.

List „Frankfurter alemajne sontagscajtung“ izveštava da je nemačka vlada odlučila da samit posvećen pitanjima azila pomeri sa 9. septembra na oktobar ili novembar. Dnevnim redom samita predviđeno je proširivanje liste teritorija koje se smatraju bezbednim, kao što su Kosovo, Albanija i Crna Gora, čime bi izbeglice koje odatle dolaze izgubile pravo da traže azil u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор