Srbija prodaje 58% „Tesla banke“ u Hrvatskoj

made-in-germany-rs-bank

Posle nekoliko neuspelih pokušaja da se nađe strateški partner za „Tesla banku“ u Hrvatskoj, Fond za razvoj Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina, kao većinski vlasnici, oglasili su prodaju 58% njenog kapitala.

U javnom pozivu vlasnika se navodi da banka ima upisani osnovni kapital od 37,1 milion kuna, odnosno oko 4,8 miliona eura, koji je odlukom Generalne skupštine od 30. juna ove godine smanjen na 9,6 miliona kuna. Ukupna aktiva banke je 10,5 miliona kuna. Svim zainteresovanim ulagačima omogućen je detaljni uvid u podatke banke, a obavezujuće ponude za kupovinu akcija mogu se predati najkasnije do 14. avgusta, prenosi „B92“.

Tesla banka osnovana je 2011. godine na inicijativu Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, na čijem je čelu Milorad Pupovac. Bilo je zamišljeno da ona bude razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogućiti povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku i olakšati Srbima u toj zemlji osnivanje malih i srednjih preduzeća.

Najveći akcionari Tesla banke su Fond za razvoj Srbije sa 29,12% udela i Autonomna pokrajina Vojvodina sa 25,96% udela. Manje udele imaju hrvatske kompanije „Zvijezda“, „Končar“, „Đuro Đaković“ i „Sladorana“. Prilikom njenog osnivanja uplaćeno je ukupno 4,8 miliona eura kapitala, ili oko 37 miliona kuna.

Ambicije koje su predviđale dodatno kapitalno jačanje banke ulaskom domaćih i inostranih fondova i malih akcionara, nažalost nisu se ostvarile. Ekonomiju je pogodila recesija, pa banka nikad nije pokrenula ozbiljniju kreditnu aktivnost, zbog čega je iz godine u godinu poslovala sa gubitkom. S obzirom da je postalo jasno da postojeći akcionari nisu zainteresovani za jaču finansijsku podršku banci, prešlo se na potragu za strateškim investitorom, koja traje već nekoliko godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор