U Nemačkoj usvojen novi Zakon o azilantima

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Uprkos brojnim kritikama udruženja za zaštitu ljudskih prava i levičarskih stranaka, donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, ipak je usvojio novi Zakon o azilu, kojim se prava tražilaca azila drastično smanjuju.

Posle proglašenja Srbije, BiH i Makedonije za zemlje sigurnog porekla, novim Zakonom se kao takve definišu i Albanija, Crna Gora i Kosovo, zbog čega je omogućeno da tražioci azila iz zemalja Zapadnog Balkana budu deportovani iz Nemačke po ubrzanom postupku, prenosi nemačka agencija „DPA“.

Po novim zakonskim odredbama tražioci azila će znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gde će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mesec dana, dok će novčana davanja azilantima u određenim slučajevima biti znatno smanjena. Migranti sa dobrim izgledima za dobijanje azila biće upućivani na kurseve za integraciju.

Nemački parlament je o vladinom predlogu zakona odlučivao po hitnom postupku, a nakon što se o njemu danas izjasni i dom pokrajina, Bundesrat, čiji se pristanak smatra izvesnim, novi Zakon o azilu stupiće na snagu 1. novembra.

Novi Zakon su oštro kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava i azilanata, kao i mnogi pravnici i stručnjaci za migracije. Organizacija „Pro-azil“ je ocenila da se ovim Zakonom ponižava dostojanstvo čoveka, a partija Levica da je to najžešći napad na osnovno pravo azila još od 90-ih godina prošlog veka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор