Srbija usvojila Zakon o ulaganjima

made-in-germany-rs-zakon-cekic

U Skupštini Srbije juče je usvojen Zakon o ulaganjima, koji omogućava izjednačavanje domaćih i stranih investitora i unapređuje investiciono okruženje.

Zakon predviđa osnivanje Saveta za ekonomski razvoj i Razvojne agencije Srbije i prestanak rada Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj, najkasnije u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno na dan početka rada Razvojne agencije Srbije, prenosi agencija „Tanjug“.

Savet za ekonomski razvoj će činiti ministar nadležan za poslove finansija, ministar nadležan za poslove rada i zapošljavanja, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i direktor Razvojne agencije Srbije. Radom ta dva organa treba da se stvore uslovi za jasniju podelu odgovornosti za predlaganje, sprovođenje i kontrolu sprovođenja politike Vlade Srbije.

Novim Zakonom o ulaganjima garantuje se sloboda ulaganja i jemče prava stranim i domaćim ulagačima po najboljim standardima međunarodnog investiconog prava, uređuje se institucionalni okvir za efikasnost pružanja usluga imalaca javnih ovlašćenja ulagačima.

Nakon brojnih primedbi na član 24. ovog zakona, Ministarstvo je usvojilo amandman zaštitnika građana Saše Jankovića, pa sada u tom članu stoji da se pristup informacijama od javnog značaja u oblasti ulaganja ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja, s tim što će vlada postupati po zahtevu za davanje takvih informacija u vezi sa ulaganjima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор