Srbija dobila Zakon o elektronskom potpisu

Skupština Srbije je juče usvojila Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, što bi trebalo da omasovi primenu kvalifikovanog elektronskog potpisa kao ekvivalenta svojeručnog potpisa.

Zbog komplikovane procedure do sada je svega 360.000 građana Srbije koristilo usluge elektronskog potpisa, odnosno 5 procenata stanovništva, prenosi agencija „Tanjug“.

Novim zakonom će svim korisnicima biti omogućeno da u transakcijama i elektronskoj komunikaciji koriste kvalifikovani elektronski potpis preko svog mobilnog telefona, a elektronski dokument biće izjednačen sa papirnim.

Kvalifikovani elektronski potpis će omogućiti sigurnost, bezbednost i pouzdanost, na osnovu osnovnog, srednjeg i visokog nivoa identifikacije, zavisno od stepena rizika od zloupotreba i moguće štete.

Zakon uvodi i elektronski pečat za pravna lica, a predviđeno je i formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije. Elektronski pečat pravnih lica ujedno će biti i zamena za pečat i zamena za svojeručni potpis ovlašćenog lica, odnosno imaće punopravnu snagu, a to će omogućiti povezivanje informacionih sistema različitih institucija koje će međusobne razmenjivati pečatirana elektronska dokumenta.

Slanje ovakvih dokumenata imaće veći stepen pouzdanosti, jer je u elektronskoj dostavi registrovano tačno vreme slanja i prijema svakog dokumenta, što je bitno za sudske i upravne postupke. Usluga kvalifikovane elektronske dostave predstavlja adekvatnu zamena za uslugu preporučene pošiljke koja garantuje pouzdanost i sigurnost prispeća na adresu na koju je dokument i poslat.

Formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije važno je zbog privrede, ali će kao dodatna sigurnost i dalje ostati obaveza čuvanja dokumenata u papirnom obliku.

Prema rečima predlagača, zakon treba da omogući dalju modernizaciju javne uprave, građanima da obezbedi lakši pristup uslugama javne vlasti, da omogući prelazak na elektronsko poslovanje i otkloni sve prepreke za brže, efikasnije i jeftinije poslovanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор