Javni beležnici preuzeli overe svih dokumenata

U Srbiji od danas svi poslovi overe potpisa, rukopisa i prepisa dokumenata prelaze u isključivu nadležnost javnih beležnika u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, usvojenom u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, ove poslove nastave da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova i opštinske uprave, prenosi „RTS“.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, iako javnobeležničke poslove u Srbiji danas obavljaju 162 javna beležnika, i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik. U ovim područjima poslove overe i dalje će obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činili i do 1. marta ove godine.

Ovlašćenje da obavljaju poslove overe potpisa, pored imenovanih javnih beležnika, imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, zbog čega će te poslove nakon 1. marta obavljati više od 400 lica, što je više od broja lica koja su do danas poslove overe radila u sudovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор