Suficit Srbije u trgovini sa Hesenom

nemacka i srpska zastava

Privlačenje nemačkih investicija u Srbiju rezultovalo je suficitom u trgovinskoj razmeni sa nemačkom pokrajinom Hesen, a srpski izvoz u tu pokrajinu veći je od izvoza Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije zajedno, istaknuto je na konferenciji dveju vlada.

Tom prilikom srpski premijer Aleksandar Vučić i premijer Hesena Folker Bufije saglasili su se da se Srbija nalazi na dobrom ekonomskom putu i da je potrebno očuvati političku i pravnu stabilnost, prenose srpski mediji.

Po rečima srpskog premijera, Hesen ima osam puta veći BDP nego Srbija, iako je po broju stanovnika nešto manji, a zajedno sa još tri nemačke pokrajine, najznačajniji je spoljnotrgovinski partner Srbije sa 75 posto udela u ukupnom izvozu robe.

– Kompanije iz Hesena zapošljavaju 8.000 radnika u Srbiji, od „Štade“, koja je naveći investitor, do „Norma grupe“ i „Kontinentala“. U odnosu na 2010, kada je trgovinska razmena sa Hesenom bila 143 miliona eura, u 2016. ona je bila 314,6 miliona, što je više nego duplo. To je za nas od velikog značaja i želimo da unapređujemo tu saradnju – rekao je Vučić i zahvalio Bufijeu na podršci.

Srpski premijer je naglasio da će Srbija učiniti sve kako bi popravila ekonomsku situaciju, ali i unapredila političku stabilnost, što će stvoriti uslove za dolazak još više kompanija iz Hesena.

– Saglasili smo se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali da je potrebno još mnogo toga da promenimo, da održimo političku stabilnost i da osiguramo pravnu sigurnost i popravljamo poslovni ambijent – rekao je Vučić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор