Nemački ambasador se oprostio od Srbije

Tokom oproštajne posete nemačkog ambasadora Aksela Ditmana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, naglašeno je da su dve zemlje izgradile do sada najbolje odnose u svojoj istoriji, koje karakteriše veliko međusobno poverenje.

Vučić je tom prilikom zahvalio Ditmanu na dobroj saradnji i na tome što je posvećenim radom i svojim diplomatskim iskustvom doprineo unapređenju odnosa Srbije i Nemačke. Oni su konstatovali da o odličnim odnosima dve zemlje govore i brojne posete najviših zvaničnika dveju zemalja, koje su ostavrene upravo tokom Ditmanovog diplomatskog mandata.

„Ekonomska saradnja je u snažnom zamahu i verujem da je povećanje broja nemačkih investicija odraz promenjene slike o Srbiji i njenog većeg ugleda u Nemačkoj. Zahvalni smo nemačkim kompanijama što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za bezmalo 50.000 radnika i nadam se da će njihovo iskustvo doprineti još većem interesovanju za ulaganja u našoj zemlji“, poručio je srpski predsednik nemačkom ambasadoru, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Ditman je istakao da mu je bila čast da predstavlja Nemačku u Srbiji, pri tom se zahvalivši na podršci koju su mu tokom rada u pružili i predsednik Vučić i vlada. Po njegovim rečima, Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i politiku regionalne stabilnosti, kao i nastavak unapređenja vladavine prava u okviru reformi za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Predsednik Vučić je posebno istakao važnost „Berlinskog procesa“ za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel. On je naglasio da je Srbija opredeljena za mirnu budućnost zemlje i celog regiona, kao i za postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, koje bi u isto vreme zaštitilo srpske državne i nacionalne interese.

Na kraju razgovora predsednik Srbije je ambasadoru Ditmanu poželeo mnogo uspeha na novoj dužnosti u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор