Vojvodina na konferenciji dunavskih regija

Na jučerašnjoj konferenciji „Investicione mogućnosti u Dunavsko – savskom regionu“, koja se u okviru 11. Međunarodnog festivala dunavskih regija i gradova održava u nemačkom gradu Ulmu, AP Vojvodina se predstavila sa svojim investicionim potencijalima.

Pored predstavnika severne srpske pokrajine, o strategiji i smernicama za ubrzanje procesa saradnje Dunavsko-savskog regiona govorili su i predstavnici Hrvatske, resornih ministarstava Baden-Virtemberga, industrijskih i trgovinskih komora.

Govoreći o jačanju uloge lokalnih i regionalnih parlamenata u ovom procesu, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je istakao potrebu osnivanja koordinacionog tela sastavljenog od predstavnika regionalnih i lokalnih institucija, sa ciljem razmene informacija i definisanja zajedničkog nastupa prema podsticajnim fondovima.

– Siguran sam da ćemo se složiti da ključnu ulogu u kreiranju strategije razvoja Dunavsko-savskog regiona ima politika, jer samo politika može Dunav i Savu kao prirodne granice transformisati u prirodni most koji povezuje ne države već bliske susede i iz perspektive bliskog susedstva razvijati ono što razumemo kao prostor u kojem je svaki pojedinac naučen da misli u jeziku i kulturama raznih naroda – poručio je Pastor, a prenosi “RTV”.

Inicijativa za saradnju u Dunavsko-savskom regionu je pokrenuta 2014. godine kako bi se stvorio institucionalni okvir za lakšu saradnju u oblastima privrede, turizma, obrazovanja, zaštite životne sredine, mobilnosti radne snage…

Tokom svečanosti otvaranja festivala, koji simboliše partnerstvo u Dunavskom regionu, jedinstvo različitosti i jača ideje kulturnog i drugog povezivanja, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Jovan Podraščanin je istakao intenzivnu saradnju Vojvodine i nemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

Prezentujući privredne i investicione potencijale Vojvodine, on je porućio da pokrajina raspolaže brojnim resursiima pogodnim za investiranje.

– Vojvodina ima pristup svim svetskim tržištima i povoljan poreski sistem. U proteklih nešto više od dve godine pokrenuti su različiti konkursi za podsticaje na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Samo je pokrajina Baden-Virtemberg do sada investirala u Vojvodini preko 129 miliona eura u 9 kompanija, što je rezultovalo sa 1390 novih radnih mesta – naveo je Podraščanin.

Kao perspektivne oblasti za investicije u Vojvodini posebno su istaknute prateća automobilska industrija, agrobznis i informaciono-tehnološka industrija, a svoje privredne i inveticione potencijale posebno su predstavili i gradovi Novi Sad i Sombor, kao i regije Slavonije i Posavine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор