Na projektu borbenog aviona Španija samo posmatrač

Nemačka i Francuska su ponudile Španiji “status posmatrača” na projektu razvoja novog evropskog borbenog aviona sledeće generacije.

Francuska, koja želi lidersku poziciju u razvoju borbenih aviona nove generacije, pre godinu dana je, zajedno sa Nemačkom, najavila novi program, a Španija je, u međuvremenu, Berlinu i Parizu poslala pismo u kojem je izrazila želju da učestvuje u tom projektu.

Povodom zahteva Španije izvor iz nemačke vlade je rekao da Nemačka i Francuska žele da projekat ostane bilateralan u cilju bržeg napretka, nakon čega su ministarstva odbrane dve zemlje ponudila Madridu status posmatrača procesa razvoja novog programa, ali ne i mogućnost da utiče na njegove početne parametre.

Špansko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je dobilo pismo i saopštilo da sada razmatra tu ponudu, dok je izvor iz nemačke vlade objasnio da će uključivanje Španije i drugih zemalja biti omogućeno u kasnijoj fazi programa, prenosi agencija „Rojters“.

U kompaniji “Erbas”, sa kojom će biti realizovan program razvoja novog evropskog borbenog aviona sledeće generacije, Španija ima udeo od četiri procenta, dok Francuska i Nemačka imaju po 11 posto.

Novi evropski borbeni avion trebalo bi da posle 2040. godine zameni lovac „Rafal“, a očekivanja su da će se naći u središtu šireg oružanog sistema, jer će moći da komanduje eskadrilom dronova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор