Od Nemačke 13 mil. € za preduzetništvo

Predstavnici Vlade Srbije i nemačke razvojne banke KfW juče su u Beogradu potpisali memorandum o razumevanju, koji se tiče realizacije programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja.

– Glavni problemi za razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u Srbiji su nedovoljna dostupnost izvorima finansiranja, kao i ogroman rizik od neuspeha, u slučaju da novca ima – rekla je tom prilikom srpska premijerka Ana Brnabić.

Ona je objasnila da bi srpsko-nemačkim programom trebalo da budu rešena oba ova problema. „U saradnji sa nemačkom razvojnom bankom, komercijalne banke u Srbiji će ponuditi povoljnije zajmove, dok će država preuzeti rizik.“

– Imamo dostupne i pristupačne izvore finansiranja i skoro u potpunosti smo umanjili rizik tog finansiranja. Program je namenjen najširem mogućem krugu delatnosti, od zanatlija, preko uslužnih i proizvodnih delatnosti, do poljoprivrede. Stoga pozivam komercijalne banke da nam se pridruže i uđu u partnerstvo sa Vladom Republike Srbije, kako bi smo obezbedili mnogo dinamičniji preduzetnički sektor – poručila je Brnabićeva.

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman je istakao da će ovim programom bankama biti dat okvir za kreditiranje preduzeća, dok će firme dobiti pomoć, podršku, obuku i stabilan poslovni model.

– U pilot fazi već je izdvojeno 12,9 miliona eura za podršku osnivanja 1.500 preduzeća. To je deo ukupne nemačke pomoći u iznosu od 1,8 milijardi eura za doprinos smanjenju nezaposlenosti – rekao je Ditman.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор