Socijalno preduzetništvo kao šansa za samozapošljavanje

made-in-germany-rs-privredna-komora-srbije

Srbija ima potencijale za socijalno preduzetništvo i potrebno ih je iskoristiti, pre svega za samozapošljavanje, rekao je Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije (PKS).

– Socijalna preduzeća u našoj zemlji ostvarila su doprinose u iznosu od oko 6,8 milijardi dinara, odnosno oko 0,2 posto BDP-a. U Srbiji trenutno posluje 1.200 firmi u oblasti socijalnog preduzetništva, koje zapošljavanju oko 10.000 ljudi. To je nedovoljno i taj bi broj mogao da bude znatno veći. Zato je neophodno raditi na unapređenju svesti – istakao je Gračanac i najavio početak primene Strategije za mala i srednja preduzeća od juna ove godine, prenosi agencija „Tanjug“.

Na sastanku u PKS posvećenom socijalnim preduzećima kao šansi za zapošljavanje on je rekao da je socijalno preduzetništvo mogućnost da se stvori ekonomski zdrav subjekat uz podršku države u početku. Prema njegovim rečima, u tom procesu glavni problem je novac, zbog čega socijalno preduzetništvo u Srbiji trenutno postoji u formi pojedinačnih inicijativa gde se problemi nezaposlenosti i socijalne izopštenosti rešavaju u pojedinačnim slučajevima.

– Postojeći pravni okvir u zemlji ne prepoznaje organizacije koje bi striktno odgovarale definiciji socijalnog preduzeća, a identifikovano je šest tipova organizacija koje približno odgovaraju tom konceptu. To su, pre svega, udruženja građana, zadruge, stručna preduzeća za zapošljavanje lica sa invaliditetom, zavisna spin-off preduzeća čiji su osnivači udruženja građana, najčešće u formi društva sa ograničenom odgovoronošću i akcionarskog društva, poslovni inkubatori i agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća – objasnio je Gračanac.

Na sastanku u PKS prikazan je konkretan primer predloga saradnje u vidu socijalne franšize „BIO IDEA“ i stvaranja platforme za onlajn prodaju proizvoda i usluga socijalnog preduzetništva. Na ovom sastanku bili su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Sekretarijata za privredu Grada Beograda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор