Iz „Goše“ godišnje izađe i 1.000 sertifikovanih varioca

Varioc

U Centru za obuku zavarivača u „Institutu Goša“ u Smederevskoj Palanci, sve je spremno za obuku nove grupe budućih varioca koji će ovaj posao raditi za preduzeće „Alfa technics“ iz Kragujevca.

Ova kragujevačka firma bavi se projektovanjem, izradom, montažom i puštanjem u rad različitih proizvoda u oblasti čeličnih konstrukcija, procesne opreme i transportnih sistema, zbog čega je zavarivanje veoma zastupljeno kao profesija. Stoga je kompanija osmoricu odabranih Kragujevčana poslala u Gošu na obuku za zavarivačke postupke 135/141, MAG i TIG, navodi se u saopštenju Instituta.

Bez obzira na vrućine i period godišnjih odmora, Gošini instruktori i inženjeri rade punim kapacitetom. Oni trenutno već obučavaju 29 kandidata iz Raške, 14 polaznika za postupak MAG, a 15 za takozvano tvrdo lemljenje, prenosi „eKapija“.

Od početka ove godine, u palanačkom Centru za obuku zavarivača konstantno se povećava broj polaznika, što pokazuje koliko je veliko interesovaje domaće privrede za ovo zanimanje. Svi školski kapaciteti Centra su popunjeni, zbog čega je neophodno prijavljivanje na listu čekanja.

„Odobrenjem ATB“, izdatim od strane „Duzs Cert Pers“ (ANB Srbije), Institut Goša je sertifikovan za obuku međunarodnih inženjera (IWE), tehnologa (IWT) i instruktora (IWI-C) za zavarivanje. Samo u 2014. godini Institut je izdao oko 1.000 sertifikacija, a u ovoj godini do jula meseca taj broj je već dostigao brojku od 484 sertifikacija u oblasti zavarivanja, o čemu svedoči baza podataka na zvaničnom sajtu Instituta Goša.

U Goši kažu da im je želja da ovaj broj bude još i veći, imajući u vidu realne potrebe privrede u Srbiji, ali i u regionu. Procenjujući sopstvene kadrovske potencijale, menadžerski kadar i najsavremeniju opremu, po njihovom mišljenju Institut Goša ima velike šanse da se nametne kao lider u ovoj oblasti u Srbiji i okruženju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор