Sankcije Rusiji štete nemačkim lukama

made-in-germany-rs-eu-rusija

U nemačkoj „Luci Hamburg“ u prvom tromesečju 2015. godine, u odnosu na isti period prošle godine, promet robe sa Rusijom opao je za čak 35 procenata.

Kompanija za pružanje financisjkih informacija „Blumberg“ navodi da razlog za ovakav poslovni bilans nemačke luke predstavljaju sankcije koje je Rusiji uvela Evropska unija (EU), prenosi „B92“.

Između hamburške i ruskih luka na Baltičkom moru u prva tri meseca ove godine transportovano je ukupno 109.000 standardnih kontejnera, što predstavlja smanjenje od 34,8 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kontejnerski promet Luke Hamburg u posmatranom periodu smanjen je za 2,3 posto na međugodišnjem nivou. Ukupan promet ove luke iznosio je 35,6 miliona tona, a to predstavlja neznatan rast od 0,1 posto.

Ukupan izvoz iz Nemačke u Rusiju smanjen je u prošloj godini za 18 posto, pokazuju podaci koje je objavio Istočni komitet nemačke privrede. Direktor Instituta za ekonomiju i logistiku transporta Burkhard Lemper izjavio je povodom ovog problema da je trgovina Nemačke sa Rusijom osetno smanjena od momenta stupanja na snagu sankcija prošle godine, a da su nemačke luke posebno ranjive na taj pritisak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор