Suficit izvoza iz srednjeg Banata 20,4 mil. €

made-in-germany-rs-statistika-grafikon

Pri obimu spoljnotrgovinske robne razmene od 266,8 miliona eura, izvoznici iz Srednjobanatskog regiona ostvarili su u prvom polugođu ove godine suficit od 20,4 miliona eura.

Prema podacima Regionalne privredne komore (RPK) Zrenjanin izvoz iz srednjeg Banata je u prvih šest meseci ove godine dostigao 143,6 miliona, dok je uvoz iznosio 123,2 miliona eura, što su gotovo identični podaci u odnosu na isti period pročle godine.

– U strukturi razmene najviše su zastupljeni setovi provodnika za paljenje motornih vozila, tekstilni artikli napravljeni od sintetičkih vlakana i proizvodi uljarske industrije. Privrednici iz Srednjeg Banata najviše su izvozili u Nemačku i Italiju, odakle je i najveći uvoz. Slede republike bivše Jugoslavije, a roba iz Banata odlazila je i put Holandije, Rumunije i Egipta. Ostvareni suficit od 20,4 miliona eura dokaz je uspešnosti izvoznika iz ovog dela Srbije – kaže Momčilo Nikolčić, potpredsednik RPK, a prenose “Večernje novosti”.

Najveći izvoznici iz ovog kraja tradicionalno su dve strane kompanije, nemački „Draxlmaier“ (38,2 mil. eura), koji pravi provodnike za motorna vozila i italijanski „Modital“, poznat po brendu veša „Pompea“ (17 mil.). Međutim, ove kompanije istovremeno su i najveći uvoznici, zbog čega ne utiču bitno na ostvareni spoljnotrgovinski suficit.

Najzaslužnija za spoljnotrgovinski bilans svakako je domaća uljarska industrija. Kompanija „Dijamant“, kao najveći neto izvoznik u regionu, imala je u prvih šest meseci izvoz od 16,1 milion eura, sa ostvarenim suficitom od 5,8 miliona. Još efikasnija je bila uljara „Banat“ iz Nove Crnje, koja je u sastavu grupe „Mirotin“ iz Vrbasa. Njen priliv deviza iznosio je 5,2 miliona eura, pri čemu za kupovinu robe ili sirovina u inostranstvu nije dala ni jedan euro! Ovo važi i za firmu „Raca“ iz Zrenjanina, koja se bavi prometom žitarica, a čiji je suficit takođe iznosio 5,2 miliona eura.

Kompanija „Proizvodnja Mile Dragić“ ponovo je na listi uspešnih izvoznika iz srednjeg Banata sa 4,9 miliona eura ostvarenog eksporta. Tu je i izvoz kompanije „Van Drunen farms“ iz Banatskog Karađorđeva od 3,7 miliona eura, ostvarenog plasiranjem smrznutog voća isključivo na tržište SAD.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор