Draxlmaier pokriva trećinu spoljne trgovine srednjeg Banata

Regionalna privredna komora Zrenjanin (RPK) saopštava da je obim spoljnotrgovinske robne razmene srednjobanatskog regiona u 2016. godini dostigao nivo od 541 milion eura, zabeleživši povećanje od 2,4 procenta.

Prvi među izvoznicima je najveći poslodavac u regionu, nemačka kompanija „Dräxlmaier“, koja je zaslužna za više od trećine spoljnotrgovinskog prometa. Za njom su italijanske tekstilne kompanije „Fulgar“ i „Modital“, koja je poznata po brendu donjeg veša i čarapa „Pompea“, a tu su potom i uljare „Dijamant“ i „Banat“ iz Nove Crnje.

Privrednici iz ovog dela Banata najzastupljeniji su na svetskom tržištu sa setovima provodnika za paljenje motornih vozila, tekstilnim proizvodima od sintetičkih vlakana i artiklima uljarske industrije. Na uvoznoj strani dominiraju sirovine i repromaterijal za ovu industriju, prenose „Večernje novosti“.

Izvoznici iz srednjobanatskog regiona učestvovali su u ukupnoj prošlogodišnjoj razmeni Srbije sa 1,76 procenata, a u razmeni Vojvodine sa 6,12 posto. Pritom je izvoz dostigao 296,2 miliona eura (povećanje od 3,6 posto), dok je uvoz iznosio 244,8 miliona eura, što je povećanje za 1 posto.

– U spoljnotrgovinskoj razmeni posebno ohrabruje suficit od 51,4 miliona eura. U odnosu na pretprošlu godinu, to je povećanje za 18,4 posto i pokazuje vitalnost ovdašnjih izvoznika – ističe Momčilo Nikolčić, predsednik RPK Zrenjanin.

Najveći izvoz iz srednjobanatskog regiona ostvaren je u Nemačku (93,6 mil. eura) i Italiju (84,8 mil.), a zatim u države bivše Jugoslavije, Makedoniju, Sloveniju, Hrvatsku i BiH, dok je na teritoriju Kosova izvezena roba u vrednosti od 11,3 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор