U Nemačku se izveze gotovo sva trska iz Banata

Više od pet decenija firma „Jedinstvo“ iz banatskog sela Belo Blato bavi se košenjem i preradom barske trske od koje prave gotove proizvode. U njihovim pogonima se 80.000 snopova trske prerađuje u 650.000 kvadratnih metara trščanog pletiva.

– Čak 99 posto tih proizvoda završava na nemačkom tržištu. Nusproizvod su trščane izolacione ploče koje uglavnom završavaju na domaćem tržištu. Iz naše fabrike trščano pletivo za Nemačku kreće po ceni od 60 eurocenti po kvadratnom metru. U jednom šleperu vrednost proizvoda je oko 4.500 eura, što nisu neke pare, s obzirom na količinu trske koja se plete, a za to je potrebno vreme i stvarno mnogo rada. Dug je put trske od močvare do nemačkog tržišta – kaže Nebojša Superov, direktor kompanije.

Preduzeće Jedinstvo poseduje svoj trščar koji im obezbeđuje 30 posto sirovine. Svu ostalu trsku obezbeđuju zakupom terena ribarskih gazdinstava „Ečka“ i „Sutjeska“, MZ „Belo Blato“ i poljoprivrednika na čijim imanjima trska raste.

– Trska traži vodu, a što je zemljište lošije, to je trska kvalitetnija. Upravo je kvalitet trske koja ovde raste pomogao našoj firmi da se na stranom tržištu izbori sa konkurencijom. Kineska trska nije našla prolaz na nemačkom tržištu, jer njen kvalitet nije bio ni približan našoj, banatskoj – navodi Superov, a prenosi „I love Zrenjanin“.

Pletivo od trske najviše se koristi za zatvaranje i senčenje terasa, postavlja se oko bazena i drveća, koristi kao drenaža kada se sadi trava, postavlja uz auto-puteve kao zaštita od buke… Pre svega, trska je dekorativni etno materijal, dok su trščane ploče odličan izolacioni materijal.

– U poslednje vreme malo je porasla tražnja za trščanim pločama, jer su zaista odličan izolacioni materijal. Njih majstori ne vole mnogo. Lakše raditi sa stiroporom, ali trska je dugotrajnija i daje bolji efekat – kaže Superov i navodi da je cena takve table prošle godine koštala 270 dinara po kvadratnom metru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор