Nemci bi proizvode Sojaproteina bez GMO

Tokom posete bečejskoj fabrici „Sojaprotein“, delegacija parlamenta nemačke pokrajine Baden-Virtenberg se uverila u kvalitet proizvodnje i prerade koji se garantuju potrošačima, zbog čega je izrazila veliku zainteresovanost za poslovnu saradnju.

Delegacije Baden-Virtenberga i Vojvodine posetile su prošle sedmice preduzeća i poljoprivredna porodična gazdinstva u Bečeju, Senti i Martonošu, a sa rukovodstvom Sojaproteina su razgovarali o poslovanju tog preduzeća i mogućnostima većeg učešća na nemačkom tržištu. Tom prilikom je istaknuto da je Sojaprotein najveća fabrika za preradu soje u Srbiji, a po raznovrsnosti, kvalitetu proizvoda i kapacitetu prerade spada u najznačajnije prerađivače genetski nemodifikovane soje u Evropi.

Predsednik parlamentarnog Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Baden-Virtemberga Martin Han je istakao da je ova poseta posebno značajna zato što će od ove godine proizvodi u Nemačkoj početi da nose oznake garancije da ne sadrže GMO komponente. On je naglasio da postoji velika zainteresovanost za saradnju, jer se delegacija iz Nemačke na licu mesta uverila u kvalitet proizvodnje i prerade koji će biti garantovani nemačkim potrošačima.

Delegacije su u Bečeju posetile i poljoprivredno gazdinstvo porodice Friš koja se bavi proizvodnjom povrća, pre svega paprike i šargarepe, kako na poljima, tako i u plastenicima. Delegacije su u Senti posetile poljoprivredno gazdinstvo Lehela Šuranjija i preduzeće “Žitopromet-mlin“, a u Martonošu preduzeće „Telek paprika“, prenosi agencija „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор