Usvojeni zakoni o zaduživanju EPS i EMS kod KfW

Skupština Srbije juče je usvojila Zakon o davanju garancija Srbije u korist Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), kao i zakon kojim se daju garancije za kredite KfW po zaduženju „Elektromreža Srbije“ (EMS).

Za EPS će država biti garant kredita KfW od 45 miliona eura, namenjenog modernizaciji sistema otpepeljivanja „Termoelektrane Nikola Tesla A“, a novac za otplatu će obezbediti EPS iz sopstvenih prihoda. Sporazum o ovom kreditu EPS i KfW su potpisali krajem februara, a državne garancije za zajam planirane su budžetom za ovu godinu, prenosi „eKapija“.

Projekat modernizacije sistema otpeljivanja najveće srpske elektrane podrazumeva rekonstrukciju sistema za prikupljanje, transport i odlaganje pepela i šljake, kao i bolju zaštitu životne sredine. Nemački kredit EPS će otplaćivati 12 godina, uz period počeka od pet godina, a poslednja rata glavnice dospeva na naplatu 2028. po fiksnoj kamati od 0,8 posto godišnje.

Srpski poslanici usvojili su i propise za davanje garancija KfW na kredit kompaniji EMS od 15 miliona eura, koji će biti iskorišćen za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu, a otplaćivaće se po fiksnoj kamati od 0,8 posto godišnje u roku od 12 godina, uz trogodišnji period počeka. Poslednja rata glavnice ovog kredita dospeva na naplatu 30. juna 2029. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор