Prijepoljske šume pod video nadzorom

made-in-germany-rs-suma-kamera

U okolini Prijepolja postavljene su kamere na repetitorske stubove na Koševinama, Gradini i Kamenoj Gori, koje će 24 sata motriti na šume ovog kraja, a posebno uz granicu sa Crnom Gorom, i otkrivati požare i krađu šume.

Sistemom video-nadzora sada je pokriveno 75 posto šuma u Opštini Prijepolje, kao i deo planine Zlatar na području Nove Varoši.

Kamere osmatraju teren, dok operater ima mogućnost da vidno polje kamere usmerava ka željenom cilju. Operativci Šumskog gazdinstva i Vatrogasno-spasilačke jedinice u mogućnosti su da putem video linkova nadziru celo područje i brzo uoče eventualnu pojavu vatre – objašnjava Goran Posrkača, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju, a prenose “Večernje novosti”.

U okviru projekta prekogranične saradnje „Sveobuhvatna zaštita od šumskih požara u Jadranskom regionu“, vrednog 480.000 eura, do sada je sistem video nadzora instaliran u Hrvatskoj, a kamere će uskoro stići u BiH i Crnu Goru, kao i na još neke šumske komplekse u Srbiji. Oprema je, tvrde u MUP-u, poslednja reč tehnike i činiće jedinstven sistem zajedno sa tri meteorološke stanice.

– Česti i veliki šumski požari poslednjih godina na teritoriji Crne Gore, koji su sprečavani da pređu granicu sa Srbijom i zahvate komplekse četinarskih šuma, bili su ključni za postavljanje ovog sistema u Prijepolju. Sada će sa obe strane u graničnom pojasu moći da se uoče požari i da se brzo reaguje, ali i da šumari otkrivaju nelegalnu seču, a policija prelaske granice i šverc robe – naglašava Posrkača.

Već prvi dan po postavljanju opreme kamera na Kamenoj Gori otkrila je požar sa druge strane reke Lim, na 20 kilometara udaljenim padinama Zlatara, zahvaljujući čemu je vatra vrlo brzo lokalizovana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор