Nova regionalna deponija u Pančevu

made-in-germany-rs-nelegalna-deponija-djubreta

Nova regionalna sanitarna deponija u Pančevu na 34 hektara površine, puštena je u rad prošle sedmice, a njena izgradnja finasirana je iz gradskog budžeta i donacije Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA).

Za projekat “Nove regionalne deponije u Pančevu” agencija (SIDA) je donirala 439.500 eura, dok je Pančevo obezbedilo 15 miliona dinara svojih sredstava. Realizacija projekta sprovedena je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, međunarodnom organizacijom Internacional menadžment grupa (IMG) i Opštinom Opovo.

Početkom rada nove deponije u prvoj fazi, sa mogućnošću njenog proširenja i dopune novim sadržajima u narednim godinama, Grad Pančevo i Južnobanatski region svrstao se u region sa savremenim načinom upravljanja otpadom i primenom EU standarda u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju lokalne samouprave, a prenosi agencija “Beta”.

Sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je objasnila da je deponija u Pančevu osma regionalna sanitarna deponija u Srbiji, i predstavlja korak bliže ispunjenju nacionalne strategije za upravljanje otpadom i evropskog pravnog okvira koji definiše upravljanje otpadom i odlaganje na deponije. Kako je istakla, do 2028. godine svi gradovi i opštine u Srbiji moraće da završe pripremu projektne dokumentacije, finansiranje, izgradnju i početak odlaganja komunalnog otpada na sanitarne deponije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор