Počela sanacija jalovine izlivene iz Zajače

made-in-germany-jalovina-zagadjenje-teskim-metalima

Počeli su radovi na sanaciji jalovine izlivene iz rudnika “Zajača” kod Loznice, jedne od najgorih crnih tačaka na ekološkoj karti Srbije još od 2006. godine.

Na na nekoliko desetina hektara deponije u Zajači nalazi se oko 600 hiljada tona ogaraka i šljake antimona, olova i ostalih teških metala. Po rečima državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stane Božović, sanacijom će biti trajno rešen problem zagađenja pijaće vode, vazduha i zemlje teškim metalima, koje već 10 godina ugrožava zdravlje lokalnog stanovništva.

– Projektom sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije otpadne šljake iz topionice ”Zajača”, omogućeno je rešavanje decenijskog zagađenja životne sredine, uprkos brojnim izazovima. Ovaj projekat je u potpunosti u skladu sa našim najznačajnijim strateškim dokumentima i prioritetima – rekla je Božovićeva, a prenosi agencija „Tanjug“.

U saopštenju Grada Loznice navodi se da se izvođenje radova na sanaciji ovog lokaliteta planira u dve faze, a radove vredne 216 miliona dinara sprovešće konzorcijum kompanija na čelu sa francuskom firmom “Sade”. Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, ističe da je do rešenja višegodišnjeg problema na sanaciji deponije opasnog otpada u Zajači došlo zajedničkim radom gradske samouprave, Vlade Srbije i resornog ministarstva.

– Otpočinjanje radova je dobra vest ne samo za meštane Zajače i njihovu decu, već i za sam grad Loznicu. Ovo je prilika da meštane ovog kraja obavestimo da uskoro kreću radovi i na izgradnji gradske vodovodne mreže za tri mesne zajednice: Zajaču, Paskovac i Voćnjak” – najavio je Petrović.

Prema najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), broj smrtnih slučajeva u svetu, koji se mogu pripisati zagađenju vazduha, dostigao je 8,2 miliona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор