Srbija ne prerađuje vunu, samo je izvozi?

made-in-germany-rs-nepreradjena-vuna

Kompanija “M155” iz Šumadije u ovoj godini je na tržište Evopropkse unije (EU) izvezla oko 1.000 tona vune, što je sedam puta veći izvoz nego što je bio pre deset godina, rekao je vlasnik firme Dragan Zečević.

– Pre deset godina smo imali 120 tona godišnjeg izvoza, dok je u ovoj on znatno veći i dostiže 1.000 tona. U Evropi je sada potražnja za vunom ogromna, pa mi vunu uzimamo iz centralne Srbije od oko 200 registrovanih dobavljača, a izvozimo je u zemlje Evropske unije posredstvom bugarske firme. U našim skladišnim objektima kapaciteta 1.000 kvadratnih metara, vunu prvo prečišćavamo i baliramo po klasama, a onda je dostavljamo partneru iz Bugarske, zato što u Srbiji ne postoji fabrike za pranje vune – objasnio je Zečević, a prenosi agencija „Tanjug“.

U Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac kažu da je preduzeće “MM155” iz Prnjavora kod Batočine jedno je od desetak privrednih društava, raznih delatnosti iz Šumadije i Pomoravlja, koja godinama unazad, uprkos ekonomskoj krizi, beleže veoma uspešne izvozne rezultate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор