Izgrađena „Regionalna deponija Srem-Mačva”

made-in-germany-rs-reciklaza-otpada

Posle godinu dana uspešne realizacije, gradovi Sremska Mitrovica i Šabac u februaru zvanično i završavaju projekat izgradnje “Regionаlne deponije Srem-Mаčvа”.

– Nakon što je izgrađena ova deponija, potrebno je raditi na podizanju ekološke svesti stanovništva o potrebi i značaju separacije otpada u samom izvoru, tj. tamo gde nastaje, a to je upravo u domaćinstvima. Zbog toga smo angažovali nevladine organizacije koje su kroz određene promotivne i edukativne aktivnosti nastojale da približe ovu temu pre svega mladima, ali i što većem broju drugih građana. Organozovano je niz edukativnih interaktivnih radionica za srednjoškolce, kao i poseta Regionalnoj deponiji, gde su mladi mogli da vide na koji način funkcioniše jedan novi sistem odlaganja otpada, čijom se primenom čuva životna okolina – objasnila je asistentkinja na ovom projektu Danijela Međedović.

Ovim povodom zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković, istakao je da je sada najvažnije uticati na stanovništvo kako bi shvatilo problem zagađenja životne sredine, kao i da se uz stalne aktivnosti i edukacije što veći broj građana upozna sa pravilnim načinom rukovođenja otpadom, prenosi “Sirmiuminfo”.

Projekаt “Regionаlnа deponijа Srem–Mаčvа” finаnsirаlа je Evropskа unijа (EU) u okviru progrаmа “EU Exchange 4”, koji sprovodi Stаlnа konferencijа grаdovа i opštinа. Zаjednički su gа reаlizovаli grаdovi Sremskа Mitrovicа i Šаbаc, a osim lokаlnih sаmouprаvа u projektu su učestvovаlа i komunаlnа preduzećа iz obа grаdа: JKP “Komunаlije” iz Sremske Mitrovice, JKP “Stаri Grаd” iz Šаpcа i JKP “Regionаlnа deponijа Srem-Mаčvа”. I nevlаdine orgаnizаcije „EKOS“ iz Šаpcа i „SM Omlаdinski centаr“ iz Sremske Mitrovice, takođe su doprinele uspešnoj realizaciji ovog značajnog projekta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор