GIZ pomaže sertifikaciju srpske soje bez GMO

made-in-germany-rs-no-gmo

Na evropskom tržištu je kvalitetna soja iz Srbije među najtraženijima, jer ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO). Da bi se zaštitilo poreklo i obezbedilo bolje praćenje proizvoda bez GMO proteina, Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) finansirala je sertifikaciju zdravog zrna soje iz Dunavske regije, koja će se od sada primenjivati i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Jedinstvena ambalažna oznaka „Dunav soja“, garantuje da se radi o namirnicama dobijenim od soje koja nije genetski modifikovana. Ova oznaka već se uveliko primenjuje u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Sloveniji, a uskoro će biti dostupna i na našem tržištu, jer su licencu za njenu primenu dobile i Srbija i Bosna i Hercegovina, javlja „RTV“.

– „Dunav soja“ je standard kvaliteta i sistem sertifikacije od same njive do proizvodnje, koja prati sve učesnike u tržišnom lancu: prerađivače, kolektore, proizvođače stočne hrane, farmu, gde se svuda kontroliše da li je reč o srpskoj domaćoj genetski nemodifikovanoj soji – objašnjava Marija Kalentić, direktorka organizacije „Dunav soja“.

Za domaće proizvođače brendiranje soje bi značilo i prednost na stranim tržištima na kojima jačaju pokreti organske i zdravstveno bezbedne hrane, naglašava državni sekretar Danilo Golubović.

– Nama je to i te kako šansa i daje dodatnu vrednost našim proizvodima, jer u momentu kada neki potrošač na trećem tržištu ne zna da je naša soja bez GMO, neće da plati veću cenu, a kada to bude obeleženo i stavljeno do znanja o kom proizvodu je reč, sigurno će i cena biti veća – navodi Golubović.

Zahvaljujući kvalitetnom semenu, Srbija godišnje proizvede oko 400.000 tona soje Iz Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) koja je i finansirala projekat sertifikacije ističu da je naše zrno veoma traženo na svetskim tržištima, s obzirom da je u Srbiji na snazi zabrana uzgajanja GMO.

– Mi smo podržali razvoj regionalnog sistema oznaka „Dunav soja“, ali je preduslov za to bila saradnja svih ministarstava poljoprivrede zemalja Dunavskog regiona. One su još 2013. godine usaglasile stavove o zajedničkom označavanju proizvoda bez GMO – navodi Rozmari Mec iz Nemačke organizacije za tehničku saradnju.

Očekuje se da će se prvi sertifikovani domaći proizvodi sa oznakom „Dunav soja“ pojaviti na tržištu Srbije početkom aprila, a nakon toga će se zaputiti ka tržištima Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор