Srbija pod pritiskom da gaji GMO soju!

made-in-germany-rs-no-gmo

Duga i uspešna tradicija proizvodnje genetski nemodifikovane soje u Srbiji ugrožena je niskim cenama na svetskom tržištu, ali i preporukama Evropske unije i Svetske trgovinske organizacije da se srpski zakon o GMO uskladi sa EU regulativom.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima tržišni lanac proizvodnje soje koja nije genetski modifikovana. U Asocijaciji “Dunav soja”, potvrđuju da je naša zemlja najveći evropski proizvođač i jedina država u Evropi koja svoje potrebe zadovoljava iz sopstvene proizvodnje, a da uz to ostvaruje i izvoz ove ratarske kulture u vrednosti od 82 miliona dolara, pišu „Večernje novosti“.

– Soja je prethodnih godina na tržištu imala visoku cenu, a Srbija je u prošloj godini proizvela najviše u svojoj istoriji, zbog čega je i u ovoj godini sojom zasejano rekordnih 200.000 hektara. Međutim, poslednja tržišna kretanja idu u pravcu snižavanja cena, pa je ona sada niža za trećinu nego u istom periodu prošle godine – pričaju u Asocijaciji “Dunav soja” i upozoravaju da Srbija mora da pronađe najadekvatniji odgovor na brojne izazove, ukoliko želi da ostane lider u proizvodnji te poljoprivredne kulture.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор