U Srbiji GMO namirnica ima svuda

made-in-germany-rs-no-gmo

Genetski modifikovanu (GM) soju građanima Srbije je u prošloj godini pokušalo je da podvali bar 27 seljaka, 12 iz Mačve i 15 iz Vojvodine. Najviše GMO soje gajeno je u selima Vašica, Jazak, Prigrevica, Bogatić i Metković, na njivama od 40 ari do 1,5 hektara.

Fitosanitarna inspekcija je u prošloj godini kontrolisala 1.600 parcela na kojima se gaji soja, a na tri posto, odnosno na 45 pregledanih parcela, pronađena su genetski modifikovani usevi. Šef fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević kaže da to nije mnogo. Međutim, imajući u vidu da je od ukupno oko 200.000 hektara pod sojom, pregledano svega 3.000 hektara, postoji realan povod za zabrinutost, piše “Blic”.

U Srbiji je prodaja i proizvodnja GM hrane zabranjena, ali je građani očigledno godinama jedu, a da to i ne znaju. Prisutna je u mesu, mleku, slatkišima, grickalicama, rezancima… GM soja nalazi se i u mnogim proizvodima po supermarketima, u koje najčešće dospeva tako što seljaci njome hrane stoku. Zvaničnih podataka o posledicama njenog konzumiranja po zdravlje čoveka nema, ali testiranja na životinjama pokazala su šokantne rezultate. Kod zamorčića koji su jeli genetski modifikovani paradajz s vremenom su se razvili čirevi na želucu. Miševi koji su jeli ovakvu soju imali su oštećenja na jetri, dok je kod zečeve GM soja napravila ozbiljne srčane probleme. GM kukuruz ugrozio im je imunitet, ali se pokazalo i da dovodi do smanjenja plodnosti i bržeg starenja.

Miodrag Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže za “Blic” da direktno unošenje GM hrane ne može odmah da dovede do poremećaja u organizmu, ali da će posledica biti.

– Analize nekoliko autora pokazale su da modifikovane namirnice izazivaju sterilitet, da su kancerogene, dovode do srčanih problema… Međutim, to se ne dešava odmah, već oštećenja nastaju kroz određeni vremenski period – tvrdi Dimitrijević.

Nenad Milojević iz Fitosanitarne inspekcije kaže da je soja u kojoj je utvrđeno prisustvo GMO uništena, a da su protiv svih vlasnika ili korisnika takvih parcela podnete prekršajne prijave uz kazne i do 60.000 dinara.

Agroekonomista Milan Prostran tvrdi da se u Srbiji modifikovana soja godinama sadi uglavnom na istim parcelama. Po njegovim rečima, soja sa parcela na kojima je utvrđeno prisustvo GMO se uništava, ali se poljoprivrednici snalaze i seme kriju i ponovo sade, jer je gajenje ovakve soje za 30 posto jeftinije zbog manje zaštite useva.

U prošloj godini genetski modifikovana soja u Vojvodini je pronađean na parcelama u Rumi, Kaću, Popincu, Vašici, Jazaku, Vrdniku, Prigrevici, Apatinu, Bačkoj Palanci, Lugu, Suseku, Žabaru i Koromanu, a u Mačvi na parvelama u Slepčeviću, Bogatiću, Varni, Maovima, Čokešini, Milini, Metkoviću, Crnim Barama, Sovljaku, Lešnici i Banovom Polju.

Inače, najčešći genetski modifikovani organizmi (GMO) jesu pšenica, soja, pirinač, paradajz, šećerna repa, uljana repica, krompir i Pasulj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор