Pomoć GIZ-a leskovačkim medarima i povrtarima

made-in-germany-rs-giz

Nemački amabasador u Srbiji Aksel Ditman juče je dodelio opremu proizvođačima meda i ranog povrća iz Leskovca, a u okviru projekta pomoći nemačke „Organizacije za međunarodnu tehničku saradnju“ (GIZ).

Donacije za proizvodnju organskog meda dodeljene su pčelarskim udruženjima “Beli bagrem” i “Dubočica”, dok je sejalicu koja će se koristiti u proizvodnji ranog povrća, dobila Zanatska zadruga “Zelena zvezda”, prenosi „scradar“.

Nemačka donacija uručena je u dvorištu Gradske kuće, u prisustvu predstavnika GIZ-a, nemačke humanitarne organizacije „HELP“, gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i velikog broja proizvođača.

Tom prilikom ambasador Ditman je rekao da sa svojom porodicom već godinu i po dana živi u Srbiji i da su za to vreme primetili je ovdašnji med veoma ukusan. On je izrazio nadu da će osnivači udruženja i zadruge, koji su dobili nemačku donaciju, u narednom periodu povećati broj svojih zaposlenih.

Nemački ambasador je još jednom istakao dobru saradnju Nemačke sa Vladom Srbije i podsetio da je Nemačka najveći bileteralni donator Srbije.

– Naš fokus je na velikom broju projekata na celom prostoru Srbije, pa i u Leskovcu, a težište je na razvoju privrede i zapošljavanju, u okviru čega sarađujemo sa GIZ-om i srpskim vlastima i organizacijama. Sledimo razne inicijative, u šta spada i zapošljavanje, a jedan od elemenata zapošljavanja je i dualno obrazovanje – rekao je Ditman, dodajući da Nemačka pomaže obuku mladih u preduzećima kako bi brže došli do posla.

Kao primer takve pomoći Ditman je naveo obuku za dobijanje dozvole za upravljanje viljuškarom, napomenuvši da nemačka kompanija “Lidl” uskoro treba da dođe u Srbiju i da će njima takođe trebati veliki broj rukovalaca viljuškarima.

Ambasador Ditman je dan ranije obišao nemačku kompaniju “Falke” koja posluje u Leskovcu i tom prilikom razgovarao sa gradskim čelnicima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор