„Elixir Zorka“ uložila 40 mil. € u proizvodnju

made-in-germany-rs-elixir-zorka

Šabačko preduzeće „Elixir Zorka Mineralna đubriva“ investirala je više od 40 miliona eura u unapređenje kvaliteta i obima svoje proizvodnje, zbog čega se svrstala među privredne subjekte veoma važne kako za grad u kojem posluju, tako i za celu Srbiju.

Hemijska industrija „Zorka Šabac“ osnovana je još 1938. godine, a kroz razvoj holdinga i izgradnju fabrike mineralnih đubriva pozicionirala se kao jedan od najrespektabilnijih proizvođača mineralnih đubriva na teritoriji bivše Jugoslavije (SFRJ). Od 2011. godine „Zorka“ postaje deo kompanije „Elixir group“ i menja naziv u „Elixir Zorka“.

Rukovodilac za razvojne poslove u firmi „Elixir Zorka“ Milan Đurđević, ističe da je od jula 2013. godine u preduzeću počeo da radi novi pogon i od tada proizvodnja raste svakog meseca, tako da je u planu i proširenje.

– Od ove godine se povećala potražnja za đubrivom koje proizvodimo, što je dokaz da smo svojim kvalitetom pridobili i stare i nove kupce. U punom kapacitetu dnevno proizvedemo blizu 1.000 tona. Polovina naše proizvodnje se plasira na domaće tržište, a drugu polovinu izvozimo u zemlje u regionu: Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Hrvatsku, Mađarsku i druge – rekao je Đurđević.

Obilazeći ovo preduzeće, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naglasio da je ono važno za Šabac zbog investicije od preko 40 miliona eura u unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje.

– U poseti smo firmi zahvaljujući kojoj Srbija ostvaruje suficit u proizvodnji ove vrste robe. Zato je „Elixir Zorka Mineralna đubriva“ važna i za Šabac i za Srbiju. Sa predstavnicima firme razgovaramo i o planu detaljne regulacije za čitav potez stare „Zorke“, imajući u vidu važnu ulogu infrastrukturnih veza. Takođe, spremni smo i na pregovore o učešću grada u jačanju privrede i svake pojedinačne firme, jer to znači širenje preduzeća i nova radna mesta – naveo je Zelenović.

Gradonačelnik je tom prilikom govorio i o problemu stečaja sa kojima je suočena „Zorka energetika“, istakavši da je Grad Šabac poslao dopise premijeru, ministru energetike i Agenciji za privatizaciju, kako bi se obezbedio nesmetan rad i funkcionisanje svih šabačkih kompanija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор