Boljevac najbolji po naplati poreza

made-in-germany-rs-boljevac-grb

Po okončanju projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, objavljeno je da je Opština Boljevac bila najuspešnija u naplati poreza na imovinu.

Po uspešnosti naplate poreza slede opštine Negotin i Sokobanja, a na četvrtom i petom mestu našli su se Veliko Gradište i Zaječar. Ovih pet lokalnih samouprava iz istočne Srbije uspele su da skoro dvostruko naplate porez na imovinu “na osnovu stvarnog stanja nekretnina na terenu“. GIZ i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju nagradile su ove opštine sa bespovratnim fondom od ukupno milion švajcarskih franaka. Dobijeni novac opštine su podelile prema rangu, a moći će da ga upotrebe isključivo u razvojne svrhe, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Predstavnik GIZ-a Aleksander Grunauer ističe da će iskustva sa ovog projekta moći da se koriste u pravljenju novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Daniel Ruh kaže da ga je ovaj program podsetio na svrhu vladavine prava i demokratije “gde građani svojevoljno i sa zadovoljstvom deo svojih prihoda opredeljuju državi, a ona to koristi za opšte dobro građana”.

– Mislim da smo na pravom putu da stvorimo sistem gde će građani znati da je novac koji daju upotrebljen za opšte dobro – rekao je Ruh, a prenosi agencija „Tanjug“.

Dušan Korunoski, savetnik ministra privrede Srbije, smatra da “bez čvršće saradnje lokalne samouprave i privrede nema napretka ni jednih ni drugih”. Po njegovim rečima, ove opštine koje su se sada istakle u naplati poreza, pokazaće svoju konkurentnost i biće dobar primer za ostale gradove i opštine u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор