Srpske opštine same nastavljaju program GIZ-a

made-in-germany-rs-giz

Aleksander Grunauer, direktor projekta Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) najavio je početak infrastrukturnih radova u pet opština u Srbiji, koje su uspele da povećaju obuhvat poreza na imovinu, a čija će realizacija vredeti dva miliona švajcarskih franaka.

Kako je objasnio Grunauer, milion franaka iznosi ukupna donacija švajcarske i nemačke vlade za bolju naplatu poreza na imovinu, dok su opštine same uložile još toliko, prenosi agencija “Tanjug”.

– Boljevac će tim novcem proširiti snabdevanje vodom i modernizovaće grejanje u školi. Sokobanja realizuje sportski teren i svlasčionice, jer kao turistička destinacija želi da kroz tu ponudu privuče i sportski turizam. Negotin će uložiti u LED rasvetu, koja je snažnija i štedljivija. Tako će godišnje umanjiti troškove za struju za 200.000 eura, a troškove održavanja smanjiti za 30.000 eura – rekao je Grunauer i podseto da su nagrađeni još i Veliko Gradište i Zaječar.

Po njegovim rečima, svrha projekta bila je da pokaže da se sa prilično malo para može dosta učiniti na poboljšanju naplate poreza na imovinu. Kako kaže, to je u proseku 15.000 eura koje je potrebno da lokalna samouprava investira u popisivanje nekretnina u opštini, a taj se novac vraća trostruko. GIZ je pre nekoliko godina radio analizu koja je pokazala da poreznici u Srbiji ne vide svaku petu kuću, a u opštinama koje su učestvovale u GIZ-ovom projektu, obuhvat poreske naplate povećan je i za 20 podsto.

– U nekim lokalnim samoupravama poput Sokobanje, prikupljeno je tri puta više novca od poreza na imovinu. U 2014. Sokobanja je imala 12 miliona dinara od poreza na imovinu, a sada, nakon naše podrške, ima 36 miliona. Veliko Gradište je, na primer, u 2014. u evidenciji lokalne poreske administracije imalo 5.600 nekretnina, a sada ima više od 20.000 nepokretnosti za oporezivanje – navodi Grunauer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор