GIZ pomogao opštinama da naplate više poreza

made-in-germany-rs-giz

Naplata poreza na imovinu u pojedinim opštinama u Srbiji, ove godine je i tri puta efikasnija nego u 2013.

Po rečima Aleksandera Grunauera iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, podaci o obuhvatu poreza na imovinu iz prethodnih godina bili su porazni, jer poreznici nisu videli svaku četvrtu kuću, a s obzirom da one nisu bile evidentirane, vlasnici na njih nisu ni plaćali porez.

Poslednji podaci GIZ-a, koji u devet srpskih opština ove godine sprovodi projekat popisa imovine i ažuriranja baze nepokretnosti, neke od njih su do sada uspele drastično da povećaju naplatu poreza, čak za 80 procenata. U izjavi za agenciju „Tanjug“, Grunauer je istakao kako su neke opštine koje su bile uključene u projekat, podigle naplatu poreza i za tri puta.

– U Negotinu su popisivači angažovani od strane GIZ-a, po prvi put sproveli popis zemljišta i nepokretnosti. Svakodnevni priliv na ime poreza na imovinu u tom gradu se ranije kretao u rasponu od 200.000 dinara dnevno, izuzev u danima dospeća kvartala, kada je bilo oko pola miliona dinara dnevno. Nakon distribucije novih rešenja i njihove dostave, priliv nijednog dana nije ispod pola miliona. Obično je oko 800.000 dinara, a ima dana i kada pređe 1,5 miliona dinara. Situacija je slična i u Majdanpeku i Sokobanji. Sokobanja je od januara do jula ove godine prikupila više poreza na imovinu nego tokom cele prethodne godine – objasnio je Grunauer i naglasio da postoje opštine koje kroz bolju naplatu poreza sada imaju više raspoloživog novca u gradskoj kasi, pa sada razmišljaju o smanjenju stope oporezivanja.

U protekloj godini GIZ je podržao devet opština u istočnoj Srbiji tako što je sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje angažovao popisivače koji su tokom pet meseci izlazili na teren i evidentirali imovinu. Na taj način su popisali nekretnine koje su bile van evidencije, a kojih je bilo između 20 i 25 posto. Potom je GIZ ponovo angažovao ljude na mesec dana kako bi prikupljene podatke uneli u bazu, čime su se stekli uslovi za slanje novih poreska rešenja.

Kako dalje navodi Grunauer, GIZ će meriti učinak projekta u januaru sledeće godine, kako bi se procenilo koliki je napredak napravljen. Pet opština koje su najviše povećale obuhvat i naplatu poreza na imovinu dobiće novac za razvojne opštinske projekte, a ukupan fond opredeljen u te svrhe iznosi milion švajcarskih franaka koje donira švajcarska vlada. Taj novac će biti podeljen između pet najuspešnijih opština, kaže Grunauer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор