Novi aranžman Srbije i MMF-a

made-in-germany-rs-medjunarodni-monetarni-fond

Vlada Srbije i Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigli su juče dogovor o novom trogodišnjem aranžmanu iz predostrožnosti u vrednosti od oko milijardu eura.

Zuzana Murgasova, šefica misije MMF-a za Srbiju rekla da sada rukovodstvo i izvršni odbor MMF-a treba da odobre ovaj sporazum. Kako je objasnila, ekonomski program koji bi Vlada Srbije sprovela u dogovoru sa ovom međunarodnom organizacijom, ima za cilj stvaranje uslova za makroekonomsku stabilizaciju, održiv rast i nova radna mesta u srednjoročnom periodu, prenosi agencija „Beta“.

– Izazovi vlade i dalje će biti visoka stopa nezaposlenosti, visok javni dug i visok deficit budžeta. Potrebno je sprovoditi mere ekonomskog oporavka, koje će obezbediti makroekonomsku stabilnost, otvaranje novih radnih mesta i sprovođenje fiskalne konsolidacije, kako bi se zaustavio rast javnog duga. Fiskalna konsolidacija ima dva cilja: da obuzda visoku javnu potrošnju, odnosno ukupne troškove za penzije i plate u javnom sektoru, kao i smanjenje izdataka iz budžeta za javna preduzeća. Prateće strukturne reforme trebalo bi da omoguće otvaranje novih radnih mesta i smanjenje javnog duga, a fiskalna konsolidacija smanenje visoke javne potrošnje, pre svega u javnom sektoru, uz istovremenu brigu o socijalno najugroženijem sloju stanovništva – istakla je Murgasova i dodala da ako to i spoljni uslovi dozvole, fiskalno prilagođavanje bi trebalo da omogući i relaksaciju monetarne politike, što bi omogućilo snižavanje kamatnih stopa.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da će program početi da se primenjuje od 1. januara 2015. godine i da vlada sada ima sve elemente za planiranje budžeta za 2015. godinu.

– Postignut je dogovor o 200 posto kvote koju Srbija ima u MMF-u i ona se ne povlači, ali stoji tu za svaki slučaj. Vlada sada ima sve elemente za finalizaciju pripreme budžeta za 2015. godinu i sve elemente za fiskalnu strategiju za trogodišnji period. Od današnjeg dana svi ti ključni elementi su na mestu, uključujući i ukupno smanjenje javnog duga i deficita. Sa MMF-om je dogovoreno da se u narednom trogodišnjem periodu deficit budžeta smanji na četiri do 4,25 posto BDP-a ili na oko 1,3 do 1,4 milijarde eura. Implementacija i praćenje izvršenja mera biće rađeno kvartalno, sa vrlo precizno određenim merama praćenja, od mera makroekonomske stabilnosti, do fiskalnog izvršavanja i drugih mera koje mi sami biramo i u dogovoru s MMF-om sprovodimo. Presudne će biti veličine smanjenja, a ne pojedinačne mere, niti su presudni negativni aspekti programa – objasnio je Vujović i istakao da je cilj svih tih mera izvođenje zemlje na put održivog rasta i razvoja, uz smanjenje nezaposlenosti.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković napomenula je da će sa svoje strane i Centralna banka dati doprinos ubrzanju kreditne aktivnosti, podsećajući da je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora NBS doneta odluka o smanjivanju referentne kamatne stope sa 8,5 na 8 posto, uz izmene odluke o obaveznoj rezervi banaka.

Srbija je u poslednjih 15 godina imala tri sporazuma sa MMF-om: 2001 i 2004. godine stend-baj sporazum i 2009. aranžman iz predostrožnosti. Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Misija MMF-a je prethodni put u zvaničnoj poseti Srbiji bila od 26. februara do 13. marta ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор