Nemci ulažu 157 miliona eura u razvoj Srbije

made-in-germany-rs-de-rs-zastave

Predstavnici Vlada Srbije i Nemačke potpisali su u Beogradu Protokol o razvojnoj saradnji, kojim se predviđa ulaganje 157 miliona eura u razvojne projekte u Srbiji. Sredstva će biti iskorišćena za investicione projekte u oblasti energetike, snabdevanja vodom, tretiranja otpadne vode, kao i za održivi privredni razvoj.

Od ukupnog iznosa 138,5 miliona eura predstavljaće razvojne zajmove po povoljnim uslovima, od čega će država Srbija dati garancije za 70 miliona eura, dok će 18,5 miliona eura biti bespovratna sredstva. Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić objasnio je da će ove kredite po veoma povoljnim uslovima, država ili direktno uzimati ili će dati garancije za zaduživanje javnim preduzećima i lokalnim vlastima. Kao primer on je naveo nedavno uzeti kredit u oblasti energetske efikasnosti, koji ima fiksnu kamatnu stopu od 2,1 posto, grejs period od tri godine i rok otplate od 10 godina, prenosi agencija „Tanjug“.

Nakon potpisivanja protokola, Kristijane Begeman Hagedorn, zamenica generalnog direktora za severnu Afriku, Srednji istok, južni Kavkaz, latinsku Ameriku i jugoistočnu Evropu u nemačkom Saveznom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj, istakla je da protokol predstavlja nastavak 15 godina duge saradnje dve zemlje. Kako je precizirala, ova sredstva će biti iskorišćena za projekte u oblasti vodosnabdevanja i otpadnih voda, energetike, i to pre svega za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i za projekte u oblasti održivog razvoja u privredi. Hagedorn je istakla da će sa Vladom Srbije biti pokrenuti novi programi podsticaja ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mesta.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Nemačke u Begoradu, od 2000. godine Nemačka je uložila 1,45 milijardi eura pomoći u razvoj Srbije, u vidu raznih donacija i zajmova za finansijsku i tehničku podršku. Nemačkoj je, kao najznačajnijem bilateralnom donatoru Srbije i jednom od njenih najznačajnijih privrednih partnera, stoga važno da se proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji (EU) nastavi, kao i da se definiše dalji tok bilateralne saradnje. Poslednji izveštaj Evropske komisije (EK) pokazao je da u Srbiji još uvek postoji potreba za reformama i ukazao na teme koje treba da budu u fokusu tih reformi, a upravo će se tih tema držati i Nemačka u daljoj bilateralnoj podršci Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор