Mega bager od 1.700 tona stigao u Kolubaru

made-in-germany-rs-veliki-bager

Rudarski basen „Kolubara“ pokrenuo je novi rotorni bager džinovskih proporcija, koji su napravili i montirali poznata nemačka kompanija „Tisen krup“ i srpska firma „Kolubara metal“. Bager je težak 1.700 tona, visok je 34 metra, a dugačak 80 metara, dok je njegov radni kapacitet 4.800 kubnih metara na sat.

Ova mega mašina projektovana je da može da radi na otkopavanju uglja i otkrivke. Njeno prebacivanje sa montažnog placa na radnu lokaciju na površinskom kopu Tamnava-zapadno polje odvijalo se posebno pripremljenom trasom dugom šest kilometara i brzinom od tri do pet metara u minuti.

Izgradnjom ovog bagera firma „Kolubara metal“, koja je uspešno vraćena pod okrilje matične kompanije „RB Kolubara“, ponovo je pokazala zašto je jedna od najboljih metalskih firmi na Balkanu. Kupovinu nove opreme za Elektroprivredu Srbije (EPS) i „RB Kolubara“ finansira kompanija iz sopstvenih sredstava, a ukupna vrednost investicije iznosi 17,9 miliona eura.

Proizvodnja uglja na kopu Tamnava-zapadno polje, koje je tokom majskih poplava pretvoreno u veštačko jezero, veće od Vlasinskog jezera, počeće već od 5. decembra, kada će biti obnovljena isporuka za termoelektranu „Nikola Tesla“. Na ovom kopu potopljeno je devet bagera, a dubina jezera je na nekim mestima iznosila i do 70 metara. Od ukupno 187 miliona kubnih metara vode koja se ulila u kop, do sada je ispumpano oko polovine, ili 93 miliona kubnih metara, pa je nivo vode sada smanjen za 15 metara. Puna proizvodnja sa ovog „Kolubarskog“ kopa očekuje se krajem januara ili početkom februara naredne godine.

Kop Tamnava-zapadno polje najznačajniji je kop „RB Kolubara“, koji je pre poplava proizvodio polovinu ukupne godišnje proizvodnje „Kolubare“ od 15 miliona tona uglja. U 2013. godini na sva četiri kolubarska kopa proizvedeno je 30,7 miliona tona uglja, od čega 14,6 miliona tona na kopu Tamnava-zapadno polje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор