NIS smanjio investicije

made-in-germany-rs-nis-pumpa

Naftna Industrija Srbije (NIS) u prvom polugodištu 2014. godine smanjila je obim svog investicionog programa za 26 porocenata, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Obim kapitalnih ulaganja iznosio je 17,8 milijardi dinara, a smanjenje obima investicija izazvano je smanjenjem operativnog novčanog toka i povećanjem iznosa potraživanja, navedeno je u saopštenju NIS.

Neto dobit kompanije od 17 milijardi dinara u prvom polugođu, bila je za 5 posto niža nego prošle godine. Međutim, operativna dobit je pre plaćanja kamata, poreza na profit i amortizacije, iznosila 30,9 milijaradi dinara, što je za 10 posto više nego u isto vreme prošle godine.

Predsednik Odbora direktora NIS Vadim Jakovljev je izjavio kako su u kompaniji zadovoljni rezultatima postignutim povećanjem efikasnosti poslovanja i smanjenjem proizvodnih i operativnih troškova, što je omogućilo kompaniji da ostane stabilna i da nastavi razvoj.

– Ipak, negativna dinamika pojedinih pokazatelja, uslovljena umnogome dugovima državnih kompanija, zahteva mnogo veću pažnju. Mi nastavljamo rad na traženju efikasnog rešenja s našim partnerima u Vladi Srbije. Nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovore koji će omogućiti NIS-u da nastavi realizaciju srednjoročnog investicionog plana i strategije razvoja – rekao je Jakovljev, a prenosi agencija „Tanjug“.

Proizvodnja ugljovodonika NIS-a za prvo polugodište tekuće godine od 809 hiljada tona, neznatno je smanjena za -1 posto u poređenju s istim periodom 2013. godine. Obim prerade u rafinerijama kompanije iznosio je 1,574 miliona tona, što je 12 procenata više, a prodaja naftnih derivata NIS-a dostigla je 1,425 miliona tona, što je za 6 posto više nego u prvom polugođu prošle godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор