Rajkova pećina sređena i spremna

made-in-germany-rs-rajkova-pecina

Rajkova pećina kraj Majdanpeka, sa 2.304 metara istraženih hodnika, jedna je od najdužih u Srbiji, a zahvaljujući sanaciji i uređenju na koje je potrošeno 520.000 eura, sada je zasijala u punoj lepoti.

Pećinu čini čitav sistem dvorana, kanala i hodnika ispunjenih prelepim stalaktitima, stalagmitima, kao i stubovima od snežno belog kristalnog kalcita. Nakon uređenja posetiocima su sada na raspolaganju dvostruko duže pešačke staze, dok je savremeno LED osvetljenje dalo ovoj prirodnoj atrakciji nadzemaljsku lepotu, pišu „Večernje novosti“.

– Za razliku od dosadašnja 633 metra u Rajkovoj pećini je sada 1.400 metara kružne staze sa rukohvatima i ogradama, a radi kompletnog uživanja u čarima prirode, planirana je i nabavka turističkog vozića za prevoz posetilaca. Novo osvetljenje maksimalno ističe bogatstvo i lepotu pećinskog nakita. Pored toga biće obezbeđen i bežični audio sistem za turističke ture i lokalni telefonski sistem za pouzdanu komunikaciju. Tu su i vodiči i dežurno osoblje na ulazu u pećinu – kaže Radomir Zeković, v.d. direktora opštinske Turističke organizacije.

Inače, ova pećina je čuvena po Rajku hajduku, koji je u 19. veku danju pljačkao turske karavane, a svo oteto blago, naavodno sakrio negde u svojoj pećini.

Projekat „Čudesna priroda – izgradnja kapaciteta u turizmu“, uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA) realizovan je u okviru programa „Socioekonomski razvoj regije Dunav – Srbija“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор