Stara planina spremna za letnju sezonu

made-in-germany-rs-stara-planina

Na Staroj planini zvanično je otvorena ovogodišnja letnja turistička sezona u okviru koje će svim zaljubljenicima u netaknutu prirodu i avanturu po prvi put biti ponuđeni obilasci prelepih vodopada, lov, ribolov, foto-safari, ali i vožnja džipovima i kvadovima po planinskim vrletima.

Poznata kao jedno od najpopularnijih skijališta na Balkanu, Stara planina itekako ima šta da ponudi i tokom leta. Planina obiluje bogatom florom i faunom, kao i raznim geološkim atrakcijama, zbog čega je 1997. godine proglašena za Park prirode. Puno je različitih mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje šumskim stazama. Odlična saobraćajna veza sa drugim delovima i gradovima Srbije, stavlja Staru planinu na listu najtraktivnijih mesta za odmor i idealnu destinaciju za porodice, mlade ljude i avanturiste, prenosi agencija „Tanjug“.

Za početak letnje sezone, hotel „Falkenštajner“ organizovao je promotivne obilaske staroplaninskih vodopada, pravih bisera prirode, od kojih je Pilja visine 64 metra, a Čungulja 42 metra. Direktor ovog hotela Nikola Marković, kaže da zbog bogate ponude i raznovrsnih programa, ovog leta očekuju veći broj turista.

– Kao deo ponude kreirali smo lovačke pakete, koji omogućavaju strasnim lovcima, ali i onima koji to još nisu probali, da Staru planinu dožive kroz lov na jelene trofejne vrednosti, na srne i vukove, divlje svinje i pernatu divljač. Duž celog lovišta prostiru se putevi koji se redovno održavaju, tako da lovci u potpunosti mogu osetiti čari lova na divlje svinje, inače ovde najčešće lovljenu divljač. Ljubiteljima ribolova na raspolaganju su doline reke Visočice, čiji je sliv, posle Drine, najbogatiji salmonidnim vrstama, dok se u rekama Toplodolska i Temska mogu pecati pastramke, klenovi, krkuše i belice. U odnosu na zimski, u letnjem periodu cene smeštaja na Staroj planini u proseku su niže i do 40 posto. Noćenje na bazi „all inclusive light“ u hotelu Stara Planina iznosi od 40 eura po osobi, dok je cena najma apartmana od 160 eura za celu porodicu. Uz to, tokom celog letnjeg perioda aktuelni su popusti i do 20 posto – ističe Marković.

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot (TOP), kaže da je realizacija ideje o uvođenju novih programa obilaska staroplaninskih vodopada i lovačkih i ribolovačkih turističkih paketa, započeta od ove letnje sezone, a da su zajedno sa JP „Srbijašume“ uradili kompletnu markaciju i signalizaciju trasa ka vodopadima.

– Obeleženi su vodopadi Pilj, Gornji Čungulj Čungulj, Kurtulski vodopad i vodopadi Vurnje. Da bi svi ovi programi obilaska iz Hotela „Stara planina“ zaživeli, morali smo uz podršku Opštine Pirot da uradimo i sanaciju puta Babin zub – Topli Do, samim tim i signalizaciju i markaciju, čime se ovaj pravac pristupa sa pirotske strane potpuno otvara. Ovakvi i slični programi obilaska biće ponuđeni i iz Pirota, sa dodatnim programima kao sto je obilazak vodopada Tupavica, poseta lokalnim manastirima i ribolovački paketi na Visočici i Zavojskom jezeru – objasnio je Zlatkov.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор