„Rajski konaci“, etno-selo koje vole strani ambasadori

made-in-germany-rs-rajski-konaci

Seoski turizam u Srbiji sve je češći izbor ne samo naših, već i stranih državljana. „Rajski konaci“, jedno od prvih etno-domaćinstava na obroncima Suvobora poslednjih godina beleži rast gostiju. Nekada ostavljeno da zaraste u korov, ovo etno-domaćinstvo koje se nalazi u gornjomilanovačkom selu Leušići, postalo je omiljeno turističko odredište gostiju iz raznih evropskih zemalja, a prema rečima vlasnika, u njemu je boravilo i nekoliko ambasadora, prenosi agencija „Tanjug“.

Vlasnik Konaka Radiša Jevtović kaže da ideja postoji odavno, a da je sve počelo sa sređivanjem vajata. Po njegovom mišljenju, ovo etno-selo za nijansu prednjači od ostalih u Srbiji, budući da su za njegovo poslovanje korišćena iskustva iz zemalja gde je agro-turizam u ogromnom razvitku i donosi veliku zaradu. Jevtovići su svoje stare mlekare, kačare i magaze adaptirali u stambene prostore u kojima mir za dušu nalaze brojni turisti iz svetkih metropola.

– Pored naših turista, dolaze i gosti iz Italije, Francuske, Švajcarske i Norveške, a godišnje ostvarujemo više od 1.000 noćenja. Ovakva domaćinstva postoje u Vojvodini na salašima, ali je Šumadijska u prednosti zbog raznolikosti i bogatstva prirode. Međutim, još uvek smo hendikepirani zbog loše putne infrastrukture, pa se nadamo da će prolaskom auto-puta i taj problem biti rešen. Siguran sam da se od ovog posla može solidno živeti ukoliko mu se posveti dovoljno pažnje – smatra Jevtović.

Kako dalje priča, česti gosti ovog etno-sela su ambasadori raznih zemalja u Srbiji, a Jevtović se seća da je jedan od njih voleo da šeta bos govoreći kako „crpi pozitivnu energiju iz trave“. Domaća hrana, po njegovom mišljenju, ostavlja izuzetan utisak na goste, pa se ručak ovog proleća ne može zamisliti bez zelja koje slobodno raste po okolnim proplancima. Na jelovniku prednjači kuvana hrana, počev od gulaša i pasulja, začinjena mlečnim proizvodima. Jevtović ističe da se svi gosti obavezno vraćaju, o čemu govori i slogan ispisan na brvnima jedne kačare, a koji glasi „došao kao turista – otišao kao prijatelj“.

„Rajski konaci“ sa četiri zvezdice, nalaze se na 30 kilometara udaljenosti od Čačka i Gornjeg Milanovca, u ambijentu cvetnih livada i voćnjaka, ušuskani i skriveni u senci starog šljivika. Ovaj etno-raj sa svih strana omeđen je potocima i izvorištima pitke vode.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор