Kreće obnova Golubačke tvrđave

made-in-germany-rs-golubacka-tvrdjava-projekat

Obnovom Golubačke tvrđave na Dunavu, i izgradnjom novog sistema za vodosnabdevanje u Velikom Gradištu stvoriće se uslovi za razvoj lokalne privrede, zapošljavanje i turizam, izjavio je Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nakon obilaska turističkog kompleksa Srebrno jezero kod Velikog Gradišta i srednjovekovne Golubačke tvrđave za čiju je obnovu EU izdvojila više od 11 miliona eura, Devenport je poručio da Srbija nema more, ali ima Dunav i golubačku tvrđavu, što predstavlja ogroman turistički potencijal koji treba iskoristiti, prenosi agencija „Beta“.

Golubačka tvrđava je sagrađena u 14. veku na ulazu u Đerdapsku klisuru i jedna je od devet tvrđava na obali Dunava. Od izgradnje hidroelektrane „Đerdap“ donji deo tvrđave je potopljen i sada se nalazi ispod rečne površine, a prvi i poslednji konzervatorski radovi obavljeni su još 1970. godine. Ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić rekao je da Golubačka tvrđava treba da postane naš „turistički brend“, kao i da će uz pomoć donacije EU biti obnovljena kompletna infrastruktura, dok bi za dalja ulaganja, kao što su izgradnja hotela i bungalova, sredstva trebalo obezbediti preko privatno-javnog partnerstva.

Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevine objasnio je da je iz pretpristupnih IPA fondova EU izdvojeno 6,9 miliona eura za obnovu Golubačke tvrđave, a za novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu 4,4 miliona. Tim sredstvima će biti obnovljeno devet kula tvrđave, unutrašnja palata, bedemi i zidovi, a biće rekonstruisani i drveni elementi i krovovi. U blizini tvrđave biće izgrađen još i amfiteatar sa 250 sedišta, restoran, vidikovac, staze za šetnju i pristanište. Kako je predviđeno, magistralni put kroz Đerdapsku klisuru, koji sada ide tunelom ispod tvrđave, biće izmešten na obilaznicu i u novi tunel. Sadašnji tunel, čijim je probijanjem 1928. godine uništena glavna kapija tvrđave, koristiće se u turističke svrhe. Radovi bi trebalo da traju ukupno dve godine.

Obnova Golubačke tvrđave i izgradnja sistema vodosnabdevanja u Velikom Gradištu deo su Evropske strategije za Podunavlje, koju finansira EU, a sprovodi Austrijska razvojna agencija uz pomoć domaćih stručnjaka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор