Remont kruševačke toplane uz nemačku pomoć

made-in-germany-rs-toplana

U okviru programa „KFV 4“ Nemačke razvojne banke, kruševačka Gradska toplana započela je polovinom maja radove na rekonstrukciji dela toplovodne mreže. Projekat vredi 2.100.000 eura i predviđa zamenu dva kilometra toplovodne mreže u prvoj fazi, a naredne godine, u drugoj fazi, i zamenu 60 podstanica.

Gradska toplana u Kruševcu je zbog dotrajalosti mreže, u sezoni dnevno gubila od 10 do čak 25 procenata tople vode iz sistema, a radovi u ovom obimu poslednji put su izvođeni pre čak 30 godina. Uprkos lošem vremenu i problemima koje imaju zbog neucrtanih instalacija, izvođači kažu da će rekonstrukcija toplovoda biti završeni do kraja ovog meseca, uz remont kotlova u centralnom postrojenju, prenosi „RTS“.

Dragan Azdejković, direktor JP Gradska toplana Kruševac, kaže da na lageru već sada imaju oko 15.000 tona energenata, što je blizu polovine neophodne količine za celu grejnu sezonu i najavljuje početak toplih proba od oktobra.

– Finansijska situacija jeste teška uprkos dobroj naplati. Građani nam duguju oko 100 miliona, privreda 60 miliona, a budžetski korisnici još 70 miliona dinara. Tome treba dodati da cenu grejanja od 74,5 dinara po kvadratnom metru površine nismo menjali dve godine, i da smo po tome među tri najjeftinija grada u Srbiji. Od resornog ministarstva smo dobili saglasnost da možemo da primenimo cenu od 92 dinara, ali mi to ni sada nećemo da učinimo bez saglasnosti lokalne samouprave. Sastanak sa njima, tim povodom, imaćemo pred početak grejne sezone – objašnjava Azdejković.

Po njegovim rečima još se ne zna kada će biti isporučeno još 3.500 tona uglja iz Kolubare. Zahvaljujući dobroj saradnji, Gradskoj toplani u Kruševcu ranije je isporučeno 4.500 tona, ali ne i ostatak ugovorene količine neophodne za pokretanje sistema. Do početka grejne sezone 15. oktobra Azdejković se nada da će se i to dogoditi, kako bi toplana bila potpuno spremna za predstojeću grejnu sezonu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор