Nemačka donacija za modernizaciju „Toplane“ u Jagodini

made-in-germany-rs-toplana

Zahvaljujući donaciji Nemačke razvojne banke KfW od 1,181 milon eura, javnom preduzeću „Gradska toplana“ u Jagodini pružila se mogućnost za modernizaciju i osavremenavanje sistema grejanja u ovom gradu, na kome se ništa nije značajno radilo poslednjih 30 godina, prenosi agencija „Tanjug“.

Rekonstrukcijom toplovoda u Dositejovoj ulici prošle godine, započeta je realizacija KfW programa „Faza 4“, u skladu sa kojom su zamenjene cevi u dve sekcije i ugrađeni centralni kalorimetri u toplanama. Sada se radi na glavnom magistralnom toplovodu na trasi prema fabrici „Elmos“.

Goran Šobot, tehnički direktor „Toplane“ potvrđuje da radovi teku dobro i po planu.

– Radove izvodi austrijska građevinska kompanija „Strabag“. U ovoj godini biće realizovano najviše poslova u Jagodini, a kompletna investicija trebalo bi da bude gotova do kraja 2015. godine. Ovo što se trenutno radi biće gotovo do 1. septembra, mada je jedna trasa iz ovog programa, u naselju Sarina međa, već završena. Još su ostale dve u Miletovoj ulici. Sledeće godine na redu je rekonstrukcija podstanica u gradu, kao i zamena dotrajalih podstanica, nakon čega će građani dobiti bolje i kvalitetnije grejanaje. Na ovom poslu je angažovano dosta ljudi i mašina, radi se punom parom, a poslovi idu ispred plana – istakao je Šobot.

Kako stoji u izveštaju Upravnog odbora „Toplane“, sredstva KfW banke namenjena su za sanaciju 3.700 metara toplovoda, rekonstrukciju oko 45 podstanica, nabavku kalorimetara za 45 stambenih zgrada i ugradnju centralnog kalorimetra u toplanama, kao i za nabavku SKADA sistema za automatsko praćenje i očitavanje.

Toplana u Jagodini je jedna od osam toplana u Srbiji koje su dobile donaciju. „Toplana“ je ove godine od sopstvenih sredstava planirala nabavku termovizijske kamere vredne milion dinara i računarske opreme za 300.000 dinara. „Toplana Jagodina“ greje 3.933.976 kvadratnih metara stambenog i poslovno-privrednog prostora, (6.100 stanova, školske, predškolske i socijalne ustanove, kao i administrativni i privredni prostor grada).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор