„Knauf“ iz Srbije izvozi 60% svoje proizvodnje

made-in-germany-rs-knauf-logo

Knauf Insulation – fabrika kamene mineralne vune u Surdulici, dostigla je godišnju proizvodnju od 44.000 tona izolacionog materijala.

Marija Ilić, marketing menadžerka ove kompanije, navela je u izjavi za agenciju „Tanjug“, da se 60 posto njihove ukupne proizvodnje izvozi na tržišta zemalja u regionu, u Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Hrvatsku i Crnu Goru, ali i da se kamena vuna iz Surdulice izvozi i u Kinu, Tursku, Azerbejdžan, Izrael i Saudijsku Arabiju.

– „Knauf insulation“ u Srbiji zapošljava 130 radnika, a surdulička fabrika jedna je od nauspešnijih firmi na jugu Srbije. U maju ove godine fabrika je trebalo da obeleži jubilarnih 40 godina rada naše kompanije, ali je zbog poplava i solidarnosti sa ugroženima, obeležavanje tog jubileja otkazano – objasnila je Ilićeva.

Ona je podsetila da je „Knauf Insulation“ multinacionalna kompanija sa sedištem u Nemačkoj, 2005. godine kupila u Srbiji nekadašnju fabriku „Vunizol“, osnovanu 1974. godine. Od tada je, kako je navela, u modernizaciju ove fabrike i njene proizvodnje kompanija uložila 25 miliona eura. Fabrika u Surdulici na taj način je 2007. godine potpuno rekonstruisana, izgrađena je nova proizvodna linija i povećan proizvodni kapacitet. Kako Ilićeva naglašava, pri tome se vodilo računa i o životnoj sredini, pa su instalirana moderna postrojenja za prečišćavanje vazduha i vode.

– U našoj fabrici godišnje se proizvede mineralne vune dovoljno za potpunu izolaciju 12.000 prosečnih kuća. Osim za termo i zvučnu izolaciju, kamena vuna je dobra i kao protivpožarna zaštita, jer taj materijal dozvoljava zidovima da „dišu“ i ne doprinosi stvaranju vodene pare i buđi na zidovima. Bilo bi dobro kada bi veći procenat proizvodnje izolacionog materijala ostajao u Srbiji, jer bi to značilo da raste svest građana o potrebi za štednjom i racionalnom potrošnjom energije. Boljom izolacijom objekata građani bi ostvarili direktne uštede u kućnom budžetu i mogli bi da smanje račune za grejanje i hlađenje – kaže Ilićeva i navodi da su rezultati eksperimenta koji je kompanija „Knauf Insulation“ iz Mađarske sprovela na dve kuće u Mađarskoj, pokazali da se ukoliko je dobro urađena izolacija, potrošnja energije zimi u porodičnim kućama može smanjiti i za 50 procenata, a računi za energente mogu biti prepolovljeni.

U „Knauf insulationu“ nadaju se da će država Srbija uspešno iskoristiti sve raspoložive pretpristupne fondove EU namenjene poboljšanju energetske efikasnosti, a kako ističu, ne bi bilo na odmet ni da država subvencioniše i podstiče građane da ulažu u energetsku efikasnost objekata. Kako su naglasili, u Srbiji postoji ogroman potencijal za ulaganje u energetsku efikasnost objekata, jer je oko 80 posto kuća energetski neefikasno.

Prema novim pravilnicima, u našoj zemlji svaki novi objekat mora da pripada „C“ energetskom razredu, tako da je za nove objekte predviđena ugradnja izolacije debljine 12 centmetara, a za stare objekte, debljine najmanje osam centimetara.
Fabrika „Knauf Insulation“ u Srbiji deo je svetske porodice od oko 40 fabrika u različitim delovima sveta, koje se bave proizvodnjom izolacionih materijala u građevinarstvu i industriji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор