Donacija Nemačke za obnovu Palićkog jezera

made-in-germany-rs-pare

Preko svoje razvojne banke „KfW“, Vlada Nemačke će Gradu Subotici bespovratno dodeliti 6,5 miliona eura za rešavanje problema Palićkog i Ludoškog jezera i obnavljanje njihovih biodiverziteta.

Kako su najavili predstavnici nemačke banke i lokalne samouprave, ovim sredstvima će na Paliću biti izgrađena kanalizaciona mreža, povezana sa prečistačem, čime će se sprečiti dalje zagađivanje jezera. Takođe će i sam prečistač biti poboljšan, kako bi voda koja otiče u jezero bila još boljeg kvaliteta po pitanju sadržaja azota i fosfora.

Oko jezera će biti uspostavljen zaštitni pojas koji će ga štititi od zagađenja od poljoprivredne proizvodnje, dok će samo jezero biti oporavljeno sanacionim izlovima ribe, poribljavanjem novim vrstama i smanjenjem vegetacije u samom jezeru. Svi učesnici projekta su se složili da izmuljavanje nije dobro rešenje, prenosi agencija „Tanjug“.

Nakon zvaničnog potpisivanja ugovora o donaciji i faze projektovanja, u konkretne radove bi se krenulo od 2017. godine, a kompletna realizacija projekta, čiji je cilj zaustavljanje daljeg zagađenja i oporavak Palićkog jezera, planirana je da bude završena u petogodišnjem periodu do 2022. godine.

Po oceni gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, realizacija ovog projekta jedinstvena je prilika da se reši višedecenijski problem zagađenja jezera, ali je i neophodan preduslov za realizaciju Master plana razvoja turizma na Paliću.

– Kada je reč o rešavanju problema jezera Palić, ovo je jedinstvena prilika da konačno, posle tri-četiri decenije tapkanja u mestu i raznoraznih projekata i ideja, sada imamo jasnu situaciju i obezbeđena sredstva. Sada od nas zavisi da li ćemo biti sposobni da u sledećih tri do pet godina napravimo istorijski iskorak u rešavanju ovog problema – poručio je gradonačelnik Maglai.

Vibeke Kristensen, rukovodilac projekata komunalne infrastrukture KfW razvojne banke, istakla je da su Subotica i Palić odabrani u konkurenciji gradova iz više zemalja Balkana, kao jedini projekat za koji su obezbeđena bespovratna sredstva, iako je dosadašnja praksa uglavnom bila zasnovana na kombinaciji kredita i bespovratnih sredstava.

– Zasluge za to pripisuju se celom timu iz Subotice koji je učestvovao u pripremi projekta. Grad nas je ubedio da ovaj projekat neće pomoći samo poboljšanju biodiverziteta jezera, nego da će i zaista poboljšati turističke potencijale koje imate u regiji – objasnila je Kristensenova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор