Kreće sanacija Palićkog jezera!

Ove nedelje započinje sanacioni izlov ribe iz Palićkog jezera, što je prvi konkretan korak u realizaciji 6,5 miliona eura vrednog projekta sanacije i zaštite ovog vojvođanskog jezera, koji finansira nemačka vlada.

Čak 95 procenata ribljeg fonda Palićkog jezera čini srebrni karaš koji je označen kao riblja vrsta štetna po okolni biljni i životinjski svet jezera. Umesto ove invazivne vrste, jezero će biti poribljeno lokalnim vrstama riba.

– Riba će se izlovljavati vrškama što je najbolji i najbezbedniji način za naše autohtone, domaće vrste, kao što su šaran, smuđ, grgeč, pa čak i štuka. Ove vrste moramo sačuvati i raditi na tome da u što većoj meri poboljšamo stanje našeg jezera i omogućimo razmnožavanje ovih vrsta – kaže Tamaš Vinko iz JP Palić-Ludaš.

Do kraja aprila trebalo bi da bude završen tender za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Palić, duge 19 kilometara u stambenom delu naselja i oko 8 kilometara u turističkom delu, a koja će otpadne vode sprovesti do Gradskog prečistača, što se očekuje negde na leto.

– Najveći zastoj je nastao kod analize subotičkog prečistača otpadnih voda, gde je KfW banka poslala nezavisnog eksperta da izvrši dodatne analize kako bi se utvrdilo na koji način možemo dodatno da poboljšamo rad postrojenja – objašnjava rukovodilac projekta Ervin Molnar.

Projekat je zvanično počeo prošle jeseni i trebalo bi da bude realizovan za tri godine, nakon čega će se stvoriti preduslovi za ozdravljenje biljnog i životinjskog sveta u jezeru, za dobar kvalitet jezerske vode i održivost jezera za buduće generacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор