Od 1. jula kreće porez na izdavanje stana na dan

Od 1. jula ove godine u Srbiji počinje oporezivanje stanodavaca koji izdaju smeštaj na dan, na osnovu novog Zakona o ugostiteljstvu, koji će u potpunosti biti primenjiv na jesen, do kada će važiti stara podzakonska akta, javlja eKapija.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kaže da je to što se danas popularno naziva „stan na dan“ definisano kao ugostiteljska usluga smeštaja u domaćoj radinosti.

– Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana definiše ugostiteljskom uslugom pružanja smeštaja u domaćoj radinosti. Stanodavci će sami prijavljivati goste, a ne preko posrednika, a za one koji se ipak ogluše o zakon, predviđene su novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara – istakao je Knežević.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, stanodavci će plaćati porez u iznosu od 5% od prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini, pomnoženo sa koeficijentom turističkog mesta.

– Ako pričamo o prosečnoj bruto zaradi u prethodnoj godini, recimo da bi u ovom trenutku godišnji porez za izdavaoce koji se nalaze u turističkom mestu prve kategorije, a to su Beograd, Zlatibor ili Vrnjačka Banja, iznosio između 3.400 i 3.500 dinara po krevetu. Kada se vidi po kojim cenama se tržišno izdaje taj jedan krevet, jasno je da će porez moći da se plati kroz dva ili tri njegova izdavanja – poručuje Knežević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор