Od 1. jula roming u regionu jeftiniji za 25 posto

U zemljama Zapadnog Balkana cene rominga će od 1. jula biti niže za 25 posto, dogovoreno je juče u Skoplju, a regionalni Sporazum o romingu zvanično će biti potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je tim povodom izjavila da će biti implementirano sve što je dogovoreno na Prvom Digitalnom samitu, održanom prošle godine u Sofiji, kada je potpisana Dekaracija o digitalnoj agendi za Zapadni Balkan.

– Jedna od obaveza je bilo i potpisivanje sporazuma o snižavanju cena rominga za region Zapadnog Balkana, a u međuvremenu je dogovoreno da sporazum bude potpisan u aprilu na drugom samitu gde će biti prisutni najviši predstavnici vlasti zemalja Zapadnog Balkana – rekla je Matićeva, a prenosi agencija Tanjug.

Ona je podsetila da je Sporazum o snižavanju cene rominga još 2014. godine potpisan sa Crnom Gorom, Makedonijom i BiH, sa kojima je Srbija u režimu sniženih cena. Kako je objasnila, sporazum će značiti dodatno smanjenje koje će se primenjivati od 1. jula ove godine do 30. juna 2021. kada bi roming u regionu trebalo da bude potpuno ukinut.

– Predviđeno je da u prelaznom periodu sniženje cena iznosi oko 25 posto za pozive ka zemljama koje su već obuhvaćene sporazumom, dok će za nove članice, poput Albanije, smanjenje biti drastično veće. Poziv za Albaniju u romingu sada iznosi 150 dinara, a nakon sniženja neće moći da ide preko 22 dinara – rekla je Matićeva i dodala da se radi o značajnom koraku ka normalizaciji odnosa u regionu.

Na jučerašnjem sastanku u Skoplju govorilo se i o produbljivanju regionalne saradnje na polju informacione bezbednosti, kao i o mogućnostima za osnivanje određenih akademija i centara za obuku u oblasti informacione bezbednosti, koji bi bili na raspolaganju svim zemljama u regionu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор